VRIJ WILLIG ALS VOLUNTEER DAGJE DINGEN DOEN

Zoals aangekondigd zijn we n dagje mensen gaan water geven. Als je alles echt goed/presies/offisjeel wilt weten kyk s op het www;

http://choice-cambodia.org/blog/village-trips/           en veel meer op de site.

Wij hadden [toevallig] [in een bar] een foldertje van ze gezien. Elke ochtend om 9 uur vertrekken er uit die kroeg vrywilligers naar hun hoofdkwartier. Voor [minimaal] $ 15,- kan je n daggie mee [helpen]. Leek ons leuk; misschien meer om wat te zien as om te helpen, maarja 1 plus 1 is soms 3.

Afyn, gister om 7 uur de wekker. Dan de gebruikelyke koffie, ontbyt en wat daarna moet gebeuren. En om 9 uur zaten we in het betreffende café. We bleken de enige [eenmalige] vrywilligers. Wel nog 3 ouwe mannetjes [waaronder boss Ross] die byna elke dag  gaan. En onderweg nog 2 mensen opgehaald, 1 teacher uit Enge-land en 1 schooljuf uit Cambodia.

Na ongeveer een uurtje waren we ca. 30 km ten zuiden van Pnom P in het CHOICE-centre; 3 gebouwtjes naast elkaar, waarvan het middelste een ”schooltje”. Links een ”winkelgebouwtje” waar binnenkort een paar kapsters kunnen gaan oefenen op de schoolkinders, met erbovenop een ruimte waar nu 10 naaimachines stonden [met naai-st-ers]. Best mogelyk dat de onderverdieping over een maand/jaar iets anders bevat, ze zyn met van alles bezig. Achter de school een [open] ”keukentje” en het rechtergebouwtje voor inloopspreekuur [eens per 4 weken] voor dokter en tandarts [Nederlandse!!]. Erby n kantoortje en HET WATERVAT voor het watergeven. Tot slot voor aan de weg een ”winkeltje” [een marktkraam van 1 by 2 met flessies water, zakkies sjips, wat snoep en een rietsuikerstengelpers voor n sapje].

Achter alle bouwsels best nog veel tuin, maar dat is project 2014/2015; groente proberen te verbouwen. Ik denk dat r een m/v of 10 daar ”in dienst” waren voor/op t sentrum. Na deze rondleiding was t 10.30 uur.

Met die vrywilligers erby helpen ze zo’n 200 hele arme families op n kompound n km of 5 vedderop. Daar ga ik zo mee door. Tussen 10.30 en 11.30 moest Son ff de juffrouw helpen de kinderen wat [engels] ABC te leren, my wilden ze kinderen sportles laten geven, maar ik wist me daar onderuit te krygen en heb een ”hek” om een stukkie groentetuin gebuurman&buurmand

DSCF5250

Toen ging de bel en in 5 minuten zaten er 30 kinderen in een vrachtwagen, wy daar tussenin en naar hun ”dorp”. Iedereen werd onderweg gedropt en tydens de[zelfde] trugweg kwamen mensen met djerrykennen van 25 ltr naar buiten die we vulden uit een 2000 litertenk die op de wagen stond. Water zou deze mensen ca. $ 5,– per maand kosten, maar [zelfs] dat hebben ze niet [of r niet voor over, dan drinken ze sloot/grondwater, krygen disenterie, sgytery en erger].

DSCF5236

DSCF5237

Na dik n uur waren we terug op de base, kochten we de 2 porties lunch die de kinderen over gelaten hadden en hadden we 1 uur pauze [je ziet, echt moe zyn we niet geworden].

DSCF5223

Om 13.30 uur weer n bel, maar nu stormden er in 2 minuten nog meer kindertjes die vrachtwagen in. Waren ze soggens n jaar of 8 a 10 [?!?? weten wy vil], nu waren ze 5 a 7. Weer dizelfde weg en die kinderen maar zingen. De eerste 5 minuten laggen, maar na 10 minuten ben je bly dat de helft is uitgestapt 😉

DSCF5265

Toen op de weg terug drinkwater uitdelen, vanwaar in de ochtend de tenk leeg was. Nu waren Bob en ik ingewerkt, dus in no time hadden we weer 2000 liter uitgedingest. En alle mensen weer voor 4 dagen drinkwater [je kryg maa- en do-dag OF di- en vrydag]. Ongelofeloos hoe arm/afhankelyk je kan zyn.

Tegen 3-en weer met t bussie naar de stad en om 4 uur recht voor de kroeg afgezet; wat wil je dan?!?!!?  Met een ervaring op zak en stof in elke porie en naad. We hebben t er best lang volgehouden, want vandaag is rustdag met aspirineontbyt.

Meer foto’s onder foto’s.

Tot BLOGS, s+f.

Tags

Booking.com