[GE]BOUWEN

Het is hier allemaal helemaal lekker en zo. We zitten lekker gesettled in ons huissie en doen dingetjes. Uitslapen [tot 8 uur], bakkie, ontbijtje. Effies naar de markt, rondje wandelen, beetje lanterfanten [ja, da’s t -en mooi- woord]. Lunch kokkerellen of buiten de deur [soep e/o slaatje – veel petpet = sambal bij]. Nog wat lummelen, af+toe ff naar de grote stad en voor je t weet is t tijd voor een ma-di-wo-do-vri-za-of-zo-mi-bo. Na 1 of 2 kan r nog gekookt worden, anders maar weer uit eten, met een sappie toe. Je ziet, bijna net als thuis. Soms draaien we t ochtend- en middagprogram om, lekker avontuurlijk.

ruwbouw plus 3 jaar geenbouw

Je zou nu kunnen stoppen met lezen, als je alleen naar onze beslommeringen benieuwd bent, maar als je nog wat hardcore inside information over het Thaaise bouwen [ja, toch een.beetje ”vak”idioot he] wilt weten, lees dan verder.

NB.; Bijgaande footoo’s zijn gewoon een toevalligheidje, hebben NIETS met t verhaal te maken. Want we zien duizenden huizen die goed gaan, Thailand = boeming. En dan 1 zo’n wijkkie, waar 400 huissies af en bewoond zijn, maar die andere 300 in aanbouw staan. Daar maken wij dan weer net een reportage van.

na 3 jaar nog steeds vrij / leeg

Thailand is eigenlijk best wel een behoorlijk groot kleiig, drassig blubberland. En dat vind rijst leuk. Als er iets anders moet groeien, wordt t land eerst opgehoogd met een halve meter droge bruine baggert. Voor wegen en gebouwen wordt t 1 meter opgehoogd met steenachtige zooi. Ze hebben hier al niet zoveel bergen, maar door de ENORME landontwikkeling verdwijnen die [echt waar] om alles op te hogen.

Maar allereerst; ZOEK een stuk land en zet hier een hek [of liever MUUR] omheen van 2 a 3 m hoog. Dan 1 m ophogen dus. Dan komen er op de plek vh gebouw om de 3 a 3,5 m betonnen kolommetjes [je ziet ze in de hele wereld]. Bekisting hiervoor hebben ze niet veel, dus 1 dag na t betonstorten trekken ze die eraf. Hele brokken beton komen dan ook mee, maarja, ach, kniesoor. Daarna gaan ze [lijkt het soms wel] nadenken over het hiertussen muurtjes metselen, soms een gat erin, ONGEVEER even groot als een raam of deur. Soms een verdieping erop, nog een keer van tzelfde en na t dak; ALLES NETJES STUUKEN. Nog ff schilderen, de badkamer en alle vloeren tegelen en t is/lijkt klaar.

geen pannenbier 3 jaar geleden

Dan alle water/elektra/airco leidingen op de binnen+buitenmuren, de airco’s, boilers enzo aan de muren, tralies voor de ramen.De tuin wordt voor 90 % bestraat, er worden nog wat afdakjes tegen de zon geprutst en je denkt ineens; hee t ziet r niet [meer] uit. En soms komen ze er NU achter dat de keuken vergeten is, dan nog maar een aanbouwtje eraan/-bij geplakt.

Ook wel leuk; de stoep hoort bij je grond/het huis. Dus daar kunnen mooi wat plantenpotten, een bankie, de vuilnis[bak], tussen de lantaarnpalen, elektrapalen, reklameborden, verkeersborden, enzo; maak de weg vrij voor de rollator/-stoel.

En waarom moet iedereen langer als 1,80 meter nog steeds overal gvdgv bukken?!

overwoekering van 3 jaar

Wel leuk [lijkt mij] is dat in de bouw [net als in garages, wegenbouw en ”mannen”beroepen best veel meiden/vrouwen werken, ik schat zeker 20 %.

Ik heb nog uitleg beloofd in mijn vorige blog over; hoe bouw je 100 vrijstaande huizen op 1 ha?! Een kavel is hier 5 x 14 m2. Hier maak je dus 6 rijen van 19 van [=114 st!!] met 3 wegen ertussen en 1 hoofdweg op de kop. Het vrijstaande huis is op de begane grond 3 x 3,5 m2 [en 2 kolommetjes los], met hierbovenop een verdieping van 3 x 7 m2 [zoals op de footoos]. Hier kun je hier makkelijk met een gezinnetje wonen. Na 5 jaar ziet t r echt heel gaaf uit; iedereen heeft 1 of meer op-/aan-/bij- en/of ver-bouwtjes gemaakt, van steen, hout, staal, beton of plastic doek.

wacht al 3 jaar op koper

NB.;Starterswoningen zijn hier [vgl het met in NL] ”garageboxen” van 3 x 6 m2, met als je mazzel hebt ook een raam achter. De luuksere versies zijn tegenwoordig 4 x 8 m2.

Zo, tijd voor een . . . . .

Hoe gaat t met Ard en Keessie JP?!

Sil je mail = stuk

al 3 jaar bijna klaar

Tags

Booking.com