’t Zuidelijkste puntje + 6de + Melbourne

En dat pikten we nog ff mee; 26 jan australia day. Soort koningsdag, met schmincken, ballonvouwen (“hondje”) en meer flauwekul. Om 15 uur iedereen naar huis, niemand naar het/een terras! Ze 4en t al sinds 1788 en sins 40 jaar is er Aboriginal-protest, die vinden t (en terecht natuluk) invasionday/dag vd rouw.
Tsja Els, t is kontinu rondkyken en info opslaan (+ tydens dit tikken af+toe ff tsjekken of ik niet teveel zit te lieglullen).

En here we go again. Geen oppashuis, bhalve ons eigen mobile house. Een leuke roete uitgestippelt; 1000 km richting Melbourne. In 7 etappes.
De eerste dag alleen ff snel(weg) naar Tintinara, n dorp met (camp)site by the “lake” (zegmaar vijver), een paar plaatselyke blowende overjarige pubers erby en een 18-holes frisbee(r;-)golfbaan. Ipv golfballetjes moet je frisbies ergens ingooien, hilaries. Er werden geen frisbees bygeleverd, met plastik borden is t lastig.

DSCF3681
ff bijtanken

Dag 2 staken we snel door t land naar de grote oosiaan, hierlangs konden we dan rest vd week blyven ryden. De afstand ietwatkrap ingeschat, 60 km voor onze bestemming Kingston even n stop op de weg om onze 10 liter noodvoorraad benzien in de tenk te gooien. De eerste mooie zeezichten. Bij Larry the Lobster (goegel maar) rechtsaf. Parkeren en slapen onder de rook van een fis+sjips-restrant. En elke X weer zetten we alle “unique selfmade” gehaakte knuffels buiten. Meestal voor JanLul, hier 2 kangroes en 2 koalaas verkocht, Son moet aan de haak, produxie maken.

DSCF3692
fish & chips schuur

Maandag (30 jan), de scholen zijn weer begonnen na 6 wkn grote vakansie. Wy ryden naar MtGambier. We vinden t nog steeds tevoren moeilyk inschatten wat wel/niet aardig/leuk/gaaf is, maar dit is wel n te gekke plaats. Middenin de stad sinkhools, waarinomheen groentuinen en eronder soms grotten, in 1tje kan je zelfs duiken! Iets vedderrop vulkanen, wv 1 vol keiblauw water. Oh, de kampplaats = wir = by n showground/beestenreesbaan en alles = jaren 70, maar voor € 10,- n bjoetie.

We gaan niet snel, maar ineens steken we tog weer n staatsgrens/tydzone over – dus nu 10 uur vroegr als in NL. We slapen in n park/bos op n heuvel by een door abriginals gebruikte whale uitzichtpunt. Helaas 6 mndn te vroeg/laat. Als de aboos vroeger n walvis zagen, rooksinjaalden ze naar t dorp 5 km beneden by t strand en die ginnen um dan opvissen, lekker 6 mndn eten met t hille dorp. Geheel onverwacht kwamen in de namiddag wallibies langsstruinen, leuk hor.

Het schynt hier wel n “attraxie” te zyn, de “GreatOceanRoad”, 250 km lang, wv n dikke 100 kronkelend over de heuvelzykanten met uitzicht op idd de grõte osean. Hier begonnen we 1 feb aan. Maar eerst zagen we 100 km lang allenig nog maar 100.000 (melk)koeien en 3 (wv 1 hille) grote boterkaasmelk-fabrieken. En ineens -hoppa- de 12 aposteles, n zooitje rotsen in zee (5000 jaar geleden was t gewoon land, maar t zand dromheen is weggebeukspoelt door de niet-s stoppende golven uit t zuiden). Waar halen ze ineens 2000 sjinezen vandaan? Deze x voorspelt, een camping met kangroes(-poep, soggents verse naast auto). Snags by pissen byna omvergehuppelt door zo’n roo (dit mogen wy intussen zeggen tegen kangeroe).

DSCF3744
een paar van de 12 apostels langs de great ocean road

Wake up + go again. Heden op GORoad ook t uiterste zuiden v Austalie aangeswaffeld, eindigend bij een slaapcamp met (volgens resensie) kwalaas. Wij zoeken, nou, dr wassur 1 van 25 cm in t rond op 10 mtr hoog in n boom. Ik voelde me bekocht, maar t was gratis. Wel 3 mooie pappegaajen, vooruitdanmaar.

Laatste daggie rustig an, want morgen om 8 uur soggents melden by ons 6de oppashuis met kat en 2 kippen, dus eitje.

Geelong, 75 km ten zuiden v Melbourne, verwachtingen minimaal, blykt t ineens hartstikke geinige stad (200.000 inw.) te zyn. Onze nieuwe huisbaas werkt in de plaatselyke bierbrouwery, waar we niet veel (meer) aan hebben dan n halfvolle koelekast met “witte konijn”. Een “huisje” van 100 m2 op 500 m2 grond = hier “klein”, maar vinden wy priem op t terras. Nu zal 1 week welwir tekort blyken! Maarja, langer duurt dees oppas niet, al hebben we nog wel 1 week speling/geen onderdak, die week erna, dus . . .

DSCF3813
het 6de oppashuis in Highton (Geelong)

MELBOURNE. Eergisteren. 8 am. Uurtje treinen. Baai. Spoor 18B. Overdonderd. 5 miljoen mensen. Gek. Haven. Straatartiesten. Jaren 70 hoogbouw tot 100 m hoog. Koffietent. Trams. Gekkenhuis. Toeristens. Rondvaartboten. Hippe mensen. Tsjeinatouwn. Koffietent. Universiteitkompleks 1 km2. Zwervers. Baksteenbouw uit 1900 van 20 m hoog. Druk maar plexat. Kantoormannenpakken. Koffietent. Grafitti. Enorm. Rivier. Punkersters. 15 torenflets 250 m hoog in aanbouw. Junks. Koffietent. Italiaanss wijk. Roeimeisjes. Te gek. Te rras. Pint. Nog 1. Spoor 2A. 19 pm. Ppppfffffttttt.

Beetje veel voor 1 dag! nog n X? We’ll see. Sorry Sil, geen tyd voor st-kilda/strand.

DSCF3806
torenflets in aanbouw, Melbourne

 

SLOMMER12;  hoe loopt n KANGAROE. Als je t over Australia hebt, hebjut al gauw over kangroos. Dr zyn r hier ok meer als mensen, 25-30 miljoen. Toch = t nie zo dat je dr over struikelt. Soms zie je dr zelfs weken geen 1. Hoe ze hupsen, weten we allemaal, als n kikkersprong. En asze zitten, op 2 poten EN hun staart, met die “softanonnige” voorpootjes, lyken t net knijnen. Maar langzaam lopend gaat t dus van; rustend op 2 voorpootjes EN op staart worden de achterpoten verzet, dan voor+staart wir, enzoverder. Dan kyken ze n beetje met n domme schapenkop om zich heen. Bij “gevaar” springen ze op en rusten dan op achterpoten EN staart, met die stompies in de boks-stand. Daar kunnen ze egnie mee stompen hor, maar let op als ze te rielekst kunnen blyven staan en 1 achterpoot kunnen high-kicken, dan liggie wel gestrekt!

SLOMMER13; CKAMPingPLAATSEN. Er wordt wel gezegd dat je overal en altyd zomaar mag overnachten. Dat is niet hilmaal waar (al valt t natuluk onmoogluk te ckontroleren) en je (wy) wilt toch wel iets soort van plee in de buurt. Dus we hebben n boek met 5000 campsites voor max € 15,- . Velen ook heelmaal graties! En/maar soms wel/geen does of zelfs (drink)water. Niet perse afhankelyk vd prys; de 1x alles drop en dran vor nop, dandere x ister allen mooi natuur en vedders nix a raison 15 eurie. Soms kanjedur stroom bykopen (ca 3 €). En dan zyn dr ook nog zeker 5000 campings hier van iets tot veeeeel duurder (die vinden we indien nodig in de camps-app). En nog 5000 waar je alleen mag staan als je selfcontained bent (eigen plee hebt), een emmer telt niet.

SLOMMER14; het HEELAL. Onder de evenaar zyn veel dingen anders. De zon staat raar (noord), maar komt wel in t oosten op. We reizen langs de zuidkust van t kontinent, daar is t t koudst, het noorden noemen ze in het weerbericht “de tropics”. Als je in de middle of nix campeert, is t lekker donker en kun je goed sterren kyken. Das toch ook anders. Het steelpannetje lykt op stalen pannetje, of op een winkelwagentje. De grote en kleine beer, lyken wel op n bier-tje. Of op winkelwagentje. Behalve de maagd, dat is net . . . In dat scheppingsverhaal zitten (net als in mijn schryfwijze) toch wat inkonsekwenties. Let the sun shine,   la  la  la  la.

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    9 februari 2017

    Wouw,wouw wat weer een geweldig verslag. Mooie foto’s. Jullie genieten toch maar, Veel plezier.x

Reacties zijn gesloten.