Skiën in de Australische Alpen

Als je dan toch in de Snowy Mountains bent en de hoogste Australische bergpiek (2,222 km) zie je op ’40-45 km recht voor je, dan gaat t wel ff kriebelen hoor ;-). Maar geen sneeuwvlop ok de punt. Misschien in juli gaan de pistes open. Maar en dus nix gebroken, geen gipsvlucht nodig.
Eigenlijk zijn we ampert boven de 1200 mtr uit gereden, die paar weggetjes die hogert gaan naar die paar (s)toppen daar. Ik moet r nog wel 1 + ander over kwyt, maar nog ff over voordenken hoe of dat t nog n leuk fraaltje wordt. Want hoe groot en hoog het bergmassief hier is kan je zelf wel in de atlas vinden.
Wij moesten op weg naar ons 8ste huissit er gwoon overlangsheen. En liefst niet te bochterigsteil. Dus we namen de groene piste, dat betekende 140 km omrijden, maar vlgs Tom maar n kwartierje extra.

DSCF3953

We zijn zelfs wir ns n andre staat ingereden en de tijd veranderde niet eens! Op dag 3 kwamen we by een big(gest) camping; 3,5 bij 1 km. Op 900 mtr hoog, by n meer. Links mochten we niet komen (huissies en vaste staanplaatsen), maar zoek “daar op dat veld” (50 ha!) maar een plekkie uit. Als je langs de rand v h veld (by t meer) ging staan, was t wel 300 meter lopen naar de plee/does. Savons frips, kreeg er jeuk van in mn knie. Bedacht me later dat dit kwam omdat ik na tijden weer ns een langebroek aanhad.

Dag 4 reden we ineens door een allemachtigprachtig sub-tropies rainforest/-ravijn de berg af. Camperen bij de soccerclub, naast reserve, met wandeling. Op zoek naar de platypus (tsjek die out, lachen-beessie). Met een luchtvochtigheid van 98 % als t niet regende was je bly te kunnen doesen na n wandeling.

DSCF3985

Na 5 etappes en 800 km zitten we nu aan de oostkust, dus komt de zon heel vroeg op! Hier zitten we de komende maand, in Wolumla, en passen op n hond en n paard. We kunnen kiezen uit 3 supermarkten; op 14, 16 of 18 km. De dichtbijziende is mini, de verste is tevens aan het strand (zal t paard dat halen?). Hierover in de volgende aflevering uiteraard veel meer.

Over 7de huis zeker wel weinig verteld; nou, dat was gwoon n bungaloowtje van 8 x 16 (wv 8×4 garage) op 17×20 grond, als achterste van 3, op een landje van 20×50 m2. Geinig, adekwaat, nix biezonders.

DSCF3964

 

Nou, komptie; Een beSLIMMERing over de Snowy Mountains. Neem 3 problemen;
1. Sinds jaar en dag overstroomd hier wekelijks wel ergens een gebied. Vaak nix an te doen, men legt zich er maar by neer. Maar in bergen kan je met dammen en meren eea proberen te reguleren.
2. Stroom. Niet van water, maar van elektrikiteit. En
3. In WO2 boerde men hier als n gekke om de geallieerde legers te voorzien van van alles (staal, vlees, wol enz). Na de oorlog kwam de ekonomie in n dip.
En 1 oplossing (ekonomie en boeren wonnen t weer eens van ekologie);
4. Ga dijken met geintegreerde waterkrachtsentrales bouwen. Hier hebben ze dat wel heeeeel grooooot aangepakt. Ik zal t ff kort samenvatten (lange versie op www bij snowyhydro of snowyScheme oid). Tussen 1949 en 1974 hebben ze jaarlijks n mannetje of 50.000 aan het werk gehouden, dat noem ik ook Deltawerken! Het grootste ontstane meer is als t Ysselmeer, maar op zn maximaalst dik 10x zo diep. Alle meren via (250 km) tunnels verbinden en buizen 300 mtr diep om powerstations in te bouwen, die via akwadukten en pijpen t water tussen alles heen en weer kunnen pompen. Dan laat je ze af&toe iets leger lopen naar die rivier waar je water wilt, via een rad/dynamo die (piek)stroom levert aan max 1 miljoen mensen in dat deel vh land waardat danweer op dat moment nodig is.
En waar ik dijken zeg bedoel ik dammen, waar ik meer zei, reservoir en buizen en tunnels pijpen. Stop! Oh, en de joker zet ik in op Akwaduck, want dat is natuurlijk watereend (bedankt Mijn Bal = leK).

Wij hopen dat jullie verstandig gaan stemmen.

Tags

Booking.com
 

3 Reacties

 1. Sil
  5 maart 2017

  Pfffff……

 2. Els Hogenboom
  8 maart 2017

  Mooi verhaal, maar moest het wel twee keer lezen. Geniet van alles x

 3. Ruudlul
  22 maart 2017

  En je zit maar 47 km bij Tanja vandaan. Wat wil je nog meer?

Reacties zijn gesloten.