Vietnam + Covid-19; Quarantaine e/o discriminatie

Het zijn (ook hier) spannende/interessante (gekke) tijden. Wat mogen, kunnen en willen we nog?! De communiquées vd overheid komen -en volgen we- bijna daaglijks.

Samengevat;
Sinds 18 mrt komt er geen buitenlander meer het land in. De “strengste maatregel” is sinds 16 mrt; mondkapjes op, op drukke plaatsen, markten, in winkels, OV. Het gewone elleboogniesen, handenwassen enzo is al 8 weken van kracht. Evenals sluiting van scholen, kinderopvang en (grote) toeristenspots. Met het advies over onderling afstandhouden/contact wordt zeer inconsequent omgegaan.

De “toeristen” die er nog zijn worden door het regime ongetwijfeld goed in de gaten gehouden. Onze paspoorten worden regelmatig een paar uur “meegenomen” naar instanties. We moesten goed aangeven waar we vanaf 20 feb geweest waren (wij al in Vietnam, dus hier geen gezeik mee). Bij ons is 2x de temperatuur gemeten. Tot 37° ben je safe, boven de 38??

Intussen zijn er wel (vele?) Vietnamezen die “de westerlingen” beschuldigen. Al zijn we nog nie bespuugd, geslagen of uitgescholden (of nie verstaan nie). Maar sommigen doen wel een stappie terug of ineens hun mondkappie op bij blanken in de buurt. Gelukkig heeft de president ook gezegd dat discriminatie van buitenlanders streng zal worden bestraft.

Mensen die hun vakàntie hebben afgebroken; logisch. Overwinteraars?! Wij kunnen alleen voor onszelf spreken. We zitten nu in Danang, met 4 mljn inwoners de 3e stad vh land. Men is redelijk normaal op straat. Já, er is het eea gesloten. Je kàn op terrassen zitten. Al kan dit natuurlijk altijd omslaan, evenals de maatregelens vd overheid. We bekijken het (nog 6x?) per week.

De planning was langzaam noordwaarts, nu is de idee 1 maand hier en 2 weken Hanoi. Ofzo. Indien mogelijk.

 

De iets langere versie;
Eind jan had Vietnam 16 besmettingen (landgenoten die in China hadden gewerkt), op 13 feb was t land virusvrij (alle 16 genezen). Tussen 2 en 8 mrt kwamen er via diverse vluchten ca 20 covid-lijers t land in (half Vietnamezen, half buitenlanders). Vanaf 9 mrt komen er dagelijkse adviezen via geluidswagens en aanplakbiljetten tot het volk. Waavan 1 hele mooie; (hoe) je huis (hygiënisch) schoon te maken. Wie weet gaat men het doen. We zien sindsdien meer vaatdoekjes (die de bediening tussen duim en wijsvinger vasthouden alsof ze heel goor zijn -waarschijnlijk!-) en schoonmaaksprays.

Toen kwam vrijdag de 13e, wie weet iedereen sowieso bang voor. Voor t eerst (en laatst!) werden we geweigerd in 2 eettentjes. De 14e werden we nog eens extra doorgelicht en werd bekend dat de grenzen voor EU-ers -de 15e- op slot gingen.

Op de 15e werd ons hotel gecancelled, maar na overleggen (paspoort, visa, al máánden in t land) mochten we toch komen. Wel mondkappies op, temperatuurcheck en de hotelpiccolo had nog 2 adviezen; blijf op je kamer en probeer zo snel mogelijk een vliegtuig t land uit te regelen. Pipo! Blanken met gidsen kwamen ook nog binnen, de rest werd subiet weggebonjourd. Maar wat moet je met iemand die aan de andere kant vd straat, op haar brommer, tijdens het tegemoetpasseren ff dr hand voor de mond houdt? In het kleine hillbillydorp in de bergen voelden we ons verre van welkom.

Gelukkig wilde een bussie ons nog meenemen naar de grote stad, al naaide ie ons wel met een verdubbeling vd de prijs; 100.000 dong pp extra.

Via die genoemde 20 patiënten, kwamen er tussen 9-17mrt nog 30 bij (ca 65/35% Vietnammer/blanke). Bij ons in Danang liggen er 4 hiervan in het ziekenhuis. Verder zijn er nog 2000 onder superstrenge bewaking, 7000 streng en 30.000 thuis. En dat is in een 1-partij”democratuur” wslijk anders als in NL. Wel zijn er ook al 10.000 uit tuisisolatie ontslagen. En sins eergister is er 1 genezen, hoera! Op 90 miljoen inwoners.

Als je nu Vietnam nog in wilt (terugkeerVietnamees, diplomat, offisjal), moet je medisch gecheckt worden èn eerst 14 dagen in quarantien. Mede hierdoor (?) komen er al 2 dagen 10 covidders per dag bij, helft uit controlegroep, helft terugkeerders. “We” zitten nog onder de 100. En morgen mss weer achterhaald.

 

Tot slot;
Laten we t maar niet over de Inkonsekwensies hebben (en dan heb ik t niet over mijn spelling).
– In horeca staat (nog steeds) vaak een theetafel. Als je wilt, pak je n glaasje, drink op en ondersteboven weer terugzetten. Klaar voor volgende gebruik, 100x? per dag.
– Dat bankbiljetten van plastic zijn? Soms moet je ze in een emmer gooien. En haalt de kok/ober het wisselgeld, zonder handschoenen, uit diezelfde emmer.
– Wij durven bijna niet te kuchen, maar de Vietnamees (man) hoest, proest en rochelt nog vrolijk op straat, waarna een fijne neusfluim alles weer vrijmaakt.
– Hier gelooft men nog in (de illusie van) de mondkap. Men draagt hier altijd al veel stofkapjes, vnl op de brommer. Regelmatig op en af, of op de kin geschoven. Ik denk weken met hetzelfde stoffen kappie. Daar lijkt weinig verandering in. Wij doen dus ook al bijna 1 week met 1 kap (per persoon natuluk).
– Eergister ging de bruiloft in een compleet volgepakt partyhok gewoon door, zonder mondkaps en met borrels delen en allemaal met je eetstokkies uit dezelfde schalen.
– In het hotel waar we bijna geweigerd werden was nooit zeep in de mannenplee, alleen het kapotte ouwe pompie.
– Enzo verder dussssss

Wie weet helpt mee dat het hier lekkere temperaturen zijn, met veel bijbehorend buiten op straat-/terrasleven. Maar nu lijk ik bijna zo’n amateurdeskundige. Over jaren zullen we zien of de Dictaturen, de Lockdownies of het RIVM achteraf “gelijk” hadden.

 

.

Tags

Booking.com