HELLO HELLO WASJOORNAME? HIHIHI

Allemaal leuk en aardig, maar als je geen stap kan verzetten zonder dat je door alle kinderen en zelfs veel volwassenen hiermee wordt aangesproken, dan word je er op een gegeven moment stapelgek van…

Welkom in de mekong delta.

Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden dat we HCMC achter ons lieten voor een rondje mekong delta op weg naar de grens met Cambodja (zie ook de kaart).

We gaan jullie niet vermoeien met alle details, dus hier een korte samenvatting;

Stadje nr. 1 (voor wie geinteresseerd is: Ben Tre) Niets te beleven als je niet met het kuddevolk op tour wil. Deprimerend hotel met tig lelijke eetzalen en bruiloftzalen. Maar gelukkig ook een super buiten terras/restaurant/drinkgelag waar we zonder het van te voren wisten de goedkoopste biertjes ever bestelden en nieuwe gerechten uitgeprobeerd hebben. Vol gehouden; 2 nachten.

 

Stadje nr. 2 (voor wie geinteresseerd is: Tra Vinh) The only tourists in town. Maar voor we er uberhaupt aankwamen waren we gestrand in the middle of nowhere na een ferry oversteek, waarna er opeens geen bussen meer waren om de laatste 30km af te leggen. Enige optie; brommertaxi maffia voor veel te veel geld. Gelukkig heb ik n fijne vent die zijn charmes in de strijd heeft gegooid en bij de chauffeur van een prive busje een gratis lift wist te krijgen ☺. Iets minder deprimerend hotel, en restaurant/biergelag op straat met heeeel veel kakkerlakken. Volgehouden; 2 nachten.

DSCF6517 kopie

 

Stadje nr. 3 (voor wie geinteresseerd is: Can Tho) De grootste stad in de delta en we moesten weer wennen aan alle toeristen. Boottocht gemaakt (start om half zes s ochtends!) langs 2 floating markets en small canals. Oud en nieuw slapend aan ons voorbij laten gaan (er was gewoon niets te beleven). Toeristen kroeg/restaurant naast de deur, tafels vol oude westerse mannen die daar wonen met hun VN vrouwen. Volgehouden; 3 nachten.

DSCF6537 kopie

 

Stadje nr. 4 (voor wie geinteresseerd is: Ca Mau) Wederom only tourists in town. Hier werden we het meest aangestaard en aangesproken van alle plaatsen waar we tot nu toe geweest zijn. Ook het meest troosteloze en deprimerende hotel ever (wat zich International Hotel noemt maar de standaard verre van International is, en geen woord engels gesproken wordt). Waar het in de meeste stadjes zoeken was naar de typisch vietnamese straat biertent/restaurants, vinden we er hier onder een brug aan weerskanten opeens een stuk of 10! We zullen het hier nooit begrijpen… Ook opvallend in dit stadje; de vele kinderen die hier opeens spulletjes/lootjes/pinda’s verkopen op straat. Rond 5 uur worden ze bevoorraad en vervolgens lopen ze de hele avond langs de terassen… kinderarbeid? Volgehouden; 2 nachten.

 

Stadje nr. 5 (voor wie geinteresseerd is: Rach Gia) De enige reden om naar stadje nr. 4 en nr. 5 te gaan was dat je dit kan doen via een openbaar vervoer boot. Lekker met zn alle opgevouwen als sardientjes in n blikje voor 3 en n half uur. Maar gelukkig wel mooi onderweg. Stadje vervolgens weer geen zak te beleven, alleen interessant voor mensen die de ferry naar het eiland phu quoc willen nemen. Hotel eens niet troosteloos, spotgoedkoop, en je kon zelfs 8 keer per dag gratis gebruik maken van hun taxiservice! Na zoeken weer een straat bier/restaurant spot gevonden, dit keer met een hele ratten familie achter de kerststal, die om de haverklap tevoorschijn kwamen om de eetbare restjes tussen de teringzooi die de vietnamesen achter laten onder te tafeltjes vandaan te stelen. Ratten zijn leuk! Volgehouden; 2 nachten.

DSCF6652 kopie

 

Stadje nr. 6 (voor wie geinteresseerd is: Ha Tien) Jaja we zijn er bijna! Opeens zo anders dan alle andere plaatsen in de delta. Niet dat de westerse toeristen die hier komen voor het stadje en de omgeving komen, ze zijn onderweg naar of komen van Cambodja. We besloten hier drie nachten te boeken, ondanks de broodkruimels tussen de lakens. In de kroeg van de enige westerse expat in town hebben we met een vriendelijke vietnamees afgesproken dat hij ons morgen op de brommer (!) over de grens en vervolgens naar Kampot brengt. Fret achterop de brommer, wie had dat gedacht!!

Horen jullie niets meer van ons, dan is de brommer rit niet goed afgelopen (hahaha ja mam wij doen voorzichtig, maar van de chauffeurs weet je het maar nooit), en anders komen we binnenkort weer bij jullie terug vanuit Cambodja!

p.s. sorry, t is best n lange samenvatting geworden.

 

Zal ik kort afsluiten; “Phuk My – Dai Ly” stond r in grote reklameletters op t bord naast hotel “Tay Ho”. Leuk toch! Nog n belangryk woord; Mien Phi = Gra Tis.

De Mekong splitst zich hier in de delta in 5 zijrivieren van elk ca. 2 km breed. Die stromen naar het oosten. In dat hele gebied, ca. 200×200 km2 is ebvloed van tot max 2 meters. Aan de westkant heeft de zee byna geen getyde! Tussenin honderden rivieren en kanalen van duizenden kms lang. Leuk voor flora en fauna. Ik vin dit best interessant. Even geteld; 100 miljoen palmbomen met miljarden kokosnoten en bananen (niet aan dezelfde boom hoor!). 10.000 km2 rystveld. Een ananas voor € 0,50 geschild en wel.

Had ik gedach op sgiphol genoeg sjek te hebben gekocht. Eergister was t op!

Lekker veel groente op de markt. Maar nooit op je bord?!

 

Troy Oy   !!!

 

 

Tags

Booking.com