elektrikiteit – 1 km/dag

Weer n dag naar de klote, dachten we toen de 12 o’clock-bus er om 13.30 uur kwam angetuft. Toen moesten we nog 5 uur door de bergen. Maar die bussjoof v ons nam strak alle binnen[haarspeld]bochten en in 4 uur en n beetje sjeesden we onze bestemming Mae HongSon in. Wederom een geinig plekkie tussen bergen. Tot n uur of 10-11 sochtends alles keibewolkt en ”koel”, dan brand de zon alle wolken weg en blyven de bergtoppen [toch maar 1,5 km hoog] nog n uurtje in de wolken.

DSCF7223

Dordat we wel ietwat laat aankwamen liepen we ineens wel n x by 6 guesthouses tegen n ”vol=vol” aan. Dan zeg je daarna ja tegen alles. Dus hadden we 1 nacht n kamer die er niet uitzag [leek wel n schoollokaal, ook zo groot en met 4 bedden en vedders nix] en te duur naar ons zin was. Sanderendaags verhuisd naar leuker huthuissie. Toen zagen we ook dat onze vrydag de 13de hil zo gek nie was i.t.t. Parijs; gv-de-gver!!!!!

Ik heb trouwens het idee dat de Thaaien [Birmezen] hier in de regio nog kleiner zyn alsdat we ze 2 jaar terug zagen. 1,50 halen de meesten niet. En dan zitten hier vlakby wat ”tribes” die longnecks, of longears hebben/heten. Met die 5 cm extra is t nog steeds kort. Ook de tempels [of architekten?] zyn anders. Zo ff foto zoeken voor hierboven blog.

Net nog geinig stukkie gewandeld en ineens waren we wat ik zou noemen verdwaald. Maar goegel-maps zei dat r n weg was [zou moeten zyn]. En ineens leek t wel of we door de teletydmasjien stapten. We staken een ”brug”getje over en inene hutjes en mensjes. We waren zo flabbergasted dat we er geen foto van hebben [durven?] genomen. Omdat google t ook nie meer snapte liepen we maar in de richting van de vingers waarmee lachend gewezen werd. Na 20 minuten kriskras door n soort van dorp, over n plank over de rivier en we herkenden t weer. Hier waren we voor onze verdwaling al geweest. Dus kyk om over de rivier en wat denk je? Nix te zien. Raarrr! T = r echt hoor, kijk maar op google; aan t oosteinde v d startbaan.

Ohja, over elektrikiteit ging dit stukkie. We vinden t eigenlijk best knap dat alles zo redelijk tot goed werkt. De stroom is in 2 weken pas 1x [n half uurtje] uitgevallen. Wel meteen t hele dorp, inkluding straatlantaarns enzo. Diverse noodlampies gingen toen zelfs nog aan op akkuus. En by n hotel tegenover ons alleen de tv vd beheerder, tis maar wat je belangryk vind.

En uiteraard heeft een hotelkamer al gauw 6 plekken waar een lampie in kan. Als er dan 4 inzitten, waarvan 2 t er doen! Das toch priem, wij doen t ervoor/-mee. En als vd fan standje 1,2,3 en 5 plus het heen-en-weer-waaieren stuk is! Nou, dan zet je m toch op 4 er richt je op de plek waar je wind wilt. Lege batterijen in de afstandbediening? Dan doe je toch handmatig aan/uit [behalve natuluk hun eigenste tv!].

DSCF7215

Op de foto hierboven zie je binnenlampies. Die buiten staan [hangen had misschien nog goed gegaan] en omdat t nogal eens laagbewolkt is, wordt eea nat. En gaat t stuk. Dus doe je dr n plestikzakkie omheen!!!!! Heerlijk toch.

Maar dees week ook gezien hoe men t aanlegt allemaal. Eerst komt er een landmeter[ploeg]. 1 mannetje met stropdas, 2 met kladblokken, 1 om t apparaat te tillen, 2 om de [piket]paaltjes te tillen en 1 met de hamer. Die slaan om de 50 meter een paaltje. Dan komt er n vrachtwagen met 20 betonpalen en legt er by elk paaltje 1 neer. Direkt gevolgt door een vrachtwagen met 100 [honderd!!] mannetjes, waarvan er bij elke paal 5 uitstappen. Die graven een gat, als er n ploeg klaar is hangt n kraan de betonpaal erin, beetje beton eromheen porrelen en na alle 20 klaar voor de dag. Is 1 km palen langs de [snel]weg. Als er n stuk tussen 2 dorpen klaar is, hangen ze dr n zooi stroomdraden aan en voila, klaar = ung.

Ongeveer hetzelfde geldt uiteraard voor water. Van alle aan-/afvoer -leidingen/-sluitingen is ongeveer 30-40% wel n soort van stuk/lek. Meer uitleg op aanvraag.

Fascinerend hier.

 

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    15 november 2015

    Hoi kids,weer een prachtig verhaal. Kijken jullie uit dat je niet
    echt verdwaald. Mooie foto”s. XX

Reacties zijn gesloten.