Onze favorieten

Drie keer per dag staan we voor een groot dilemma; wat zullen we nu weer eens eten… Als we al een idee hebben, dan zijn we altijd nog afhankelijk van de verkrijgbaarheid op dat moment van de dag en op die plaats.

Inmiddels hebben we wel een aantal favorieten, die we altijd wel een keer per dag kunnen eten.

Om te beginnen de foto hier boven aan het verhaal; de som tam thai of ook wel papaya salade. Lekker met khao neow (sticky rice) die je in de dressing (limoensap, vissaus, suiker, knoflook, chili’s) doopt. Als ie op z’n goed thais wordt klaargemaakt is ie heeeel spicy! Hieronder een som tam in de maak.

DSCF7251
bereiding van som tam

Zoals we een aantal blogs geleden al schreven hadden we er in het begin moeite mee om noodle soup als ontbijt te vinden. In het deel van het land waar we inmiddels zijn, gaat het iets makkelijker. Maar als we hem ’s ochtends niet eten, dan lusten we hem ook prima voor lunch. Variaties te over; keuze in dikte van de noodles, verschillende onderdelen van een varken erin, of zoals hieronder; noodle soup met kip. En dan lekker op smaak brengen met smaaksmakers uit de condiment tray; chilivlokken, vissaus met stukjes chili, vineger met stukjes chili en suiker (die laatste niet voor ons, maar de thai gooien er lepels door heen!)

DSCF7172
noodle soup with chicken

Wat het ook altijd goed doet, is de zogenaamde ”ballensalade”. Twee jaar geleden hebben we die voor het eerst op straat gegeten, en sindsdien komen we hem op bepaalde plekken veel tegen, voornamelijk op avondmarkten. We hebben heel lang niet geweten wat de naam van dit gerecht was, maar zijn er vorig jaar achter gekomen dat het yam naem khao tod is. Het zijn gefrituurde rijstballen, die kapot gekneed worden en vermengd worden met gefermenteerde varkensworstjes, pinda’s, ingemaakte sliertjes gember, lente-uitjes, chilivlokken, peterselie, mint en natuurlijk vissaus en limoensap. Hier zie je hoe alles samengevoegd wordt.

DSCF7218
Yam naem khao tod

En dan hebben we er nog een die ik thuis ook graag maak, als m’n holy basil plantjes goed willen groeien; pad kra prao gai/moo + kai daao met rijst. Dit is geroerbakte pork/chicken met holy basil (niet te verwarren met thai basil) en chili, met een gebakken ei on top. Voor menig thai is dit een gangbaar ontbijtje, wij nemen het liever voor lunch of diner, maar als het echt niet ander kan gaat het er ’s ochtends ook best in.

6492051707_c768c64e15_o
pad krapao

Natuurlijk zijn er nog heel veel lekkere dingen te eten, zoals curry’s en roerbak gerechten, maar deze favorieten zijn makkelijk op straat te krijgen en lusten we elke dag wel.

Trek gekregen? Je kan het zelf ook maken; google maar voor de recepten. Of kom een keer bij ons eten!

Nog even een kleine up-date over waar we nu zijn: tussen de ”hippies” en ”hipsters” in het plaatsje Pai. Ooit een klein gehuchtje van niks in de middle of niks tussen de bergen in noord thailand. Inmiddels uitgegroeid tot een toeristen oord, waarvan de LP het verwoord als; Pai is the Khao San Rd of northern Thailand. Wij vinden het gelukkig redelijk meevallen, en in ieder geval is de omgeving hier weer schitterend! Wellicht later nog iets meer hier over.

Voor nu; eet smakelijk.

Tags

Booking.com
 

3 Reacties

 1. Barbara
  19 november 2015

  Mmmmmmmm. Klinkt heerlijk, mooie foto’s. XXX

 2. Els Hogenboom
  20 november 2015

  Ziet er heerlijk uit, wanneer krijg ik mijn uitnodiging
  om te komen eten. grapje.XX

  • sonja
   20 november 2015

   Die uitnodiging stond er al bij hoor 😉

Reacties zijn gesloten.