Het is niet altijd rozengeur…,

dus dan maar an de drank?! Maar laten we the story continjoe. Son iswas jarig. Door hopeloos interwifi lopen jullie wat achter, maar dat maakt voor t verhaal allemaal nix uit. Nu iets met kers en nieuwjaar; geluk en proost. Wij moesten nog tyd doden/lekker n weekkie onderway campe(r)ren voor de 4th house-oppas begon. Als je de roetekaart bekykt denk je vast; “hee, die zyn 100 km te ver gereden”, ach de benzine = wir gewoon 80 eurisent.

Het landschap werd best erg moojer en heuvels. Ineens zagen we echt groen (na zoveel dor/bruinig), ’t leek de mediterraannee wel, met ook hil vil wijnrankenvelden. En elke vd duizenden vine-boeren heeft zn eigen cellardoor-sale. Daar proberen ze ook wel (niet ons soort) toeristen mee te trekken. Elke streek/dorp haar eigen dingetje, hoe onnozel ook, de folders moeten gevuld. Dus van MountRemarkable, FlindersRange, Clare&BarossaValley naar AdelaideHills langs de 1e spoorstaaf, 2e waterleiding, het wolmuseum, de grootste olyf, een koper- (of zink of whatever erts-)mijn, de dikste-langste-oudste-kerk of veet ik veel wat.

DSCF3278
Yacka, SA, Australia

De dorpnamen werden stoerder, tenminste bij Yacka, Langhorne-, resp. CudleeCreek en TailemBend denk ik wel aan stoer. En daar kwamen we ook McClouds daughters dochters tegen die een tavern/camping/postkantoor runden; een blauw-paarsharige kokkin en de ander een sjaggerynigwild kykende barjuf met schapenbonten bodywarmer. Niet alleen (maar ook) deze kemping, maar ook veel dorpen zyn 1 grote trailer-trash, alles nijgt naar FransBauerDorp en autoslopery.

De “laatste” (vrij)dag stonden we naast een voetbal-, voor de zomerstop omgebouwd tot cricketveld. En dees dag begon hier ook de grote (6 weken school/zomer-)vakantie. In de voetbalkantine een boboparty met bestuur, gemeenteraad en bbq, later na een krikketwedstryd de afsluitende klup-bbq. Het leek of ze 2 tiems hadden, in het ene alles van 7 tot 17, het andere van 18 tot . . .

SLOMMER; Over het weer wil ik t niet teveel hebben, maar de verbazing blyft, als het de ene dag overdag 41 en snagts 23 is, waarna 2 dagen later overdag 19 en snags 11. Met windkracht 2 tot 7 uit-eenlopende richtingen en af&toe een (onweers)bui.

DSCF3298
ons oppashuis

Toen kwam de grote schok; een (gloedniew) huis, maar nog net nie echt af, geen internet en de 2 hektaar tuin = 1 grote stofwaaiboel, want bovenop heuvel en gortjedroge (bouw)kavel, 3 km buiten t dorp. Wij kwamen aan, zij laadden de auto vol, gaven kwartiertje uitleg en vertrokken. Een militair stel dees x. We worden denk i d gaten gehouden ­čśë

Stonden buiten een border collie en een great dane te grommen. De deen pas 6 mndn oud, maar netzo groot als ik. Na een paar dagen werden ze vrienden/lijker. De langharige kat kunnen we wel handelen evenals de tetra-vis. En de slang moeten we denk maar gewoon niet uit zn akwarium laten ontsnappen!

DSCF3481
oppashonden meela en caesar

In het dorp is toevallig gratis en traag wifi, waarop je 1 uur per dag kan inloggen. We praten hier over t dorp Mannum. Toeristentrekpleister voor riviercruises. Of je huurt je eigenste houseboat (een platbodemvlot van 10├Ś4 met opbouw die varieert van 1 laag huttenbouwbouw tot 2 verdiepingen poepiesjiek) en dobbert wat rond. De kerstcruise was uitverkocht zagen we, maar waar die honderden toeristen zyn?! Wel een leuk parkie van 50×500 meter langs de rivier, waar je kan hangen/zwemmen. Niet drinken! Stricktly prohibited!

DSCF3556
oppaskat louie

Er is hier (= in Australie) niet veel (open/zoet) water maar en dus is de MurrayRiver waar we aan zitten best biezonder. Die is 2500 km lang en de oorsprong lig hier hemelsbreed zo’n 1000 km vandaan; in de Alpen/SnowyMountains. Wij zitten op 100 km van t eindpunt waar dattie in zee stroomt en hier istie zomaar 100 mtr breed en toen we aankwamen 4 mtr diep. Toevallig heeft het afgelopen oktober in de bergen veel geregend, daardoor is ie hier nu ongeveer op t hoog(s)tepunt. Alle privesteigertjes liggen tussen de 10 cm boven en 40 cm onder water. Het water zakt nu 10 cm/dag, vlgs zeggen de komende 2 wkn zeker 1,5 mtr. Van hier uit is het vervoer per paddle-steamer (t lyk my vertaalt een radar-/schoepenboot, maar best n hille grote – foto) ontstaan. Dus een museum! Maar wat ik wou vertellen! Een . . .

SLOMMER; Die rivier waster 100 miljoen jaar geleden hillegaar niet. Overal druppelde wel is wat over t land, maar nix de moeite waard. Ongeveer 50 miljoen jaar schudde er v alles en brak r een stukkie van 500×1000 km2 van Australie af en zakte 25 mtr naar beneden. In de gleuf die hiertussen ontstond ging water stromen. Knap he.
Omdat t niet veel regent, ofdat dat overlast geeft, vinden ze bruggen bouwen niet altijd nodig. Vaak staat r gewoon n bord langs de weg met “floodway”, net voor een laagte in de weg, met op het diep(s)tepunt een peilstok met tot 2 meter hoe hoog t water-staat. Dat water stroomt zo eens in de 8 jaar over de weg, afgelopen oktober was t feest geweest. En dan kan je n paar dagen je dorp of boerderie nie uit. Ook over de Murray liggen nog maar n stuk of 10 bruggen, maar elk dorpie zn eigen (graties!) pontjeveer.

Maar wat te doen bij droogte?! . . . .  Zonder smering gaat alles naar de tering, proost!!!

DSCF3575
uitzicht vanaf “ons” huis, slecht weer op komst

 

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    29 december 2016

    Prachtig huis jammer dat er verder geen tuin is om in te genieten, dat was in het vorige huis wel anders. Hebben jullie al een volgend oppas adres. Geniet er van.xx

Reacties zijn gesloten.