Rondje Kwan Phayao

Van Phrae naar Nan was een relatief simpele rit met een minivan; 115 km in 2 uur tijd. Hoewel de minivans niet onze favoriet zijn (moeilijk naar buiten kijken, raampjes te laag, ruiten getint), mochten we lang niet klagen. In het Nan Guesthouse hadden we alle dagen het enorme dakterras bijna zo goed als voor onszelf. Dus dagelijks na een paar uurtjes aan de wandel/klim heerlijk relaxen op “ons” terras. Nan staat bekend om zijn longboat wedstrijden die normaal gesproken plaats hadden moeten vinden toen wij er waren. Het schijnt een enorm spectakel te zijn, maar helaas was het uitgesteld door de crematie van de koning…

DSCF4473
Wat Phra That Khao No, Nan, Thailand

Na een aantal dagen Nan was het tijd om wat moeilijkers te gaan doen; met het locale boemeltje van Nan naar Pua, om daar een paar dagen tussen de bergen te verblijven. Met een slakkegangetje van 20 km per uur werden de eerste kilometers in de stad afgelegd, waarna de bus toch uiteindelijk wel een maximum snelheid van 50 km per uur haalde op de “snelweg”. Resultaat: een kleine 2 uur over 62 km (nog steeds niet slecht kwamen we later achter).

DSCF4498
Local bus Nan to Pua

Het dorp Pua zelf is niet al te bijzonder, maar wandel wat kleine paadjes in, en er gaat een wereld voor je open. Prachtige open views op groene rijstvelden met bergen op de achtergrond. Uiteraard waren we hier the only farang in town, de thaise toeristen weten het wel te vinden, maar de westerse duidelijk niet. Bij het typisch thaise resortje waar we een hutje hadden geboekt wisten ze duidelijk ook niet wat ze met ons aanmoesten. Geen woord engels, en blijkbaar waren wij de eerste klanten die ooit bij hen via Expedia hadden geboekt. Dat we online al betaald hadden, daar snapten ze niets van. En al evenmin van het geboekte ontbijt, er was helemaal geen ontbijt te krijgen daar. Maar de hut was iig mooi en schoon en we konden lekker buiten zitten (naast een construction site next door en een drukke weg).

DSCF4516
Pua

Na een paar dagen Pua begon de uitdaging; hoe komen we hier weer weg? Het volgende doel was Phayao, 200 km west van Pua, maar nergens was duidelijke info te vinden over of we daar rechtstreeks naar toe zouden kunnen. Dan maar het zekere voor het onzekere nemen; het boemelbusje terug naar Nan, en dan daarvandaan naar Phayao. Alleen… waar is de bushalte, en hoe laat komt ie? Gelukkig uiteindelijk iemand gevonden die een paar woorden engels sprak en zowaar ook nog de juiste informatie gaf. Van Nan naar Phayao zou volgens de kaart maar 150 km zijn, maar volgens de info op het busstation wel 5 uur duren met de bus. Dat betekent “minder als 6 uur”. Na omweg van 50 km lukte dat net in 5 uur en 83 minuten…  😉

Phayao, of eigenlijk Kwan Phayao (het meer van Phayao) blijkt een enorme toeristen trekpleister. De thaise toeristen komen hier voornamelijk in het weekend. Hordes westerse toeristen worden dagelijks tijdens hun reis/dagtrip(?) een (half?)uurtje afgezet bij een koffietent/toeristenwinkel vlak bij het meer. Snel een bakkie, vreetwaar en prullaria inslaan in de winkel, en dan nog even met camera om de nek in snelle pas een stukje meer langs om plaatjes te schieten en hup de bus weer in. Leuk om naar te kijken.

DSCF4540
Phayao

Er zijn hier in het stadje deze dagen allerlei festiviteiten in verband met het Loi Krathong festival. Voor wie het vergeten is, we hebben hier eerder een stukje over geschreven. Zo kunnen we toch nog naar longboat roeiwedstrijden kijken die we Nan gemist hebben, is er een parade en worden er krathongs te water gelaten. Het oplaten van Khom Loi’s schijnt jammer genoeg (maar ook begrijpelijk) tegenwoordig verboden te zijn, al zie je er toch nog wel een aantal in de lucht.

Het kroeg/nacht leven is hier goed ontwikkeld. Zo hebben we al weer een avond met een biertje teveel gehad, deze keer de schuld van een Kiwi. Wat is er beter tegen een kater dan een stukje uitwaaien op de fiets! Maar liefst een heel rondje om Kwan Phayao gefietst, 26 km! (met een gemiddelde snelheid die volgens mij nog hoger ligt dan de laatste busrit!)

Trots op onszelf! Biertje verdient!

Klik HIER voor meer FOTO’s

 

Tags

Booking.com
 

3 Reacties

 1. Els Hogenboom
  4 november 2017

  Genoten van het verslag, en van de prachtige foto’s. Geniet van alles.

 2. Kim
  7 november 2017

  Wat een fantastische verhalen en prachtige foto’s, zijn jullie al eens benaderd voor een reisprogramma ;-).

  • sonja
   7 november 2017

   Hahaha nee daar wachten we nog steeds op…

Reacties zijn gesloten.