Klaar met het strand – 5x niks (of toch niet?)

Nou, dat gaat nog niet meevallen. Om hier een coherent en consistent (ben bij de Co in het woordenboek) verhaal van te maken. Als je een tropische strandvakantie wilt, dan is t hier reuze. Op 50 mtr langs het gemiddeld mooie strand loopt de oude hoofdweg (bus 2) en weer 50 m daarnaast het spoor. Sinds de tsunami in 2004 is het eigenlijk de bedoeling dat er in deze 100 m NIET gebouwd wordt. Dat lijkt ons een perfect plan. Maarja, dan moeten er eerst nog wel 100.000 gebouwen gesloopt worden, maar zal denk (helaas!?) niet gebeuren. Daarachter loop je zo oerwoud in, prachtig, daar wonen ze mooi.

DSCF5307
overblijfselen van de tsunami zie je nog overal

Eten kunnen wij voor (soms dikke) € 1. Een toerist redt het wel voor € 3-4 en voor € 8 ben je “op sjiek met verse[?] vis”. Een biertje op terras is max 2x de slijterijprijs. Roken moet je hier gewoon mee stoppen, pakkie 20 sigretten € 6 en sjek € 14.

En met 29/24° C, zeewater 28° is het prima toeven. De soms “koude” douche; ach! Bijna dacht ik dat het klimaat hier ook van slag is, dikke week geen regen, maar gelukkig afgelopen week 2 avonden hôôzen en 2x ge”drizzle”. Één keer zelfs onder het strandparasolpluutje vandaan gevlucht, de bar in. Inmiddels hebben we ook dagen met een gevoelstemperatuur van 40° C gehad met een luchtvochtigheid van bijna 100%; das tog too much.

En dan; waar moet je zijn? Moeilijk over te adviseren. Zie ook “route“. In a nuttshell;
Ahungalla = wel erg rustig, mooi achterland voor wandelen, maar strand mwahh.
“Hikka”(duwa) = voor de surfdud(inn)es en spot tussendoor n paar schildpadden. Stuk met een aantal leuke beachbars op rij. Smal strand met 1 rij ligstoelen.
“Una”(watuna) = grote baai met grote saaie familyterrassen. Volgens mij (veuls) teveul tenten voor de toch wel vele toeristen. Pik Galle-fort ff mee! En jungle beach road. En hier is alles 1,5x zo duur.
Marissa – dat vonden wij leuk, waarom? Tsja, gewoon de eerste indruk al! Of omdat een bier op t strand € 1,25 voor 0,64 ltr-fles (alleen met happy “hour”, van 13 tot 23 uur!) kost? Walvissen en dolfijnen te (niet ge-)zien. Surfen een km verderop in Weligama. Eigenlijk toch niet moeilijk te adviseren; Ga hier maar heen!
Hiriketiya; hier loopt t toerisme (en die 200 km strand) al n beetje op t eind qua drukte (maar t is nog keihard in opkomst). Leuk kneuterig baaitje. Surfles voor beginners. Ook hier is alles weer 1,5x zo duur.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Dutch Fort, Galle

En dan hebben we nog 10(tallen) dorpjes overgeslagen. We rijden strax nóg 50 km làngs de kust, steeds legere stranden, maar dan gaan we landinwaarts. Strand; ik heb liever zoet water en gras, maar t is eigenlijk allemaal; Toppie hier.

We hadden ook nog 5x strandfoto’s in het verhaaltje kunnen plakken, maar bekijk die (en andere) maar hier.

Tags

Booking.com