Fábeltastiese vergezichten

Nou, dat gaat nog niet meevallen. Om iets onbeschrijfelijk moois te beschrijven. In Ella zit je middenin de heuvels en kan je gewoon leuk alle kanten op andere toppies en dallen zien. De overtoeristiese lelijkheid kijken we doorheen. En in die ééne lokale kroeg hebben we nog een paar x doorgezakt met 2 nieuwe Welsummer vrienden. Geinieg.

Maar daarná, in Haputale (1,5 km hoog) hadden we een kamer met balkon, op de zuidflank van het gebergte. Gaat hier allen heen! De voorste 20 km uitzicht is op de heuvels en wolken onder ons. Daarna-verder 40 km over natuur, landschap, meren. En in de verte (100 km) snachts de lampen van kuststad Matara. Kan er úúúúren overuitkijken.
En per half uur anders. Het ene moment alles helder, binnen een half uur kan er een wolk/mist binnen-/overdrijven, waardoor je zelfs de zijburen 50 mtr vedderrop niet meer ziet. En een uurtje later is alles weer zonnig. Of regen. En wind! Kijk maar goed naar onderstaande 180° panoramafoto, pak groot scherm en zoemm inn!

DSCF5418
View vanuit ons guesthouse in Haputale

En 20/15°. Nog prima te doen. Maar men vind het hier alvast koud genoeg om geen bierkoelkast te hebben, in de kroegen/slijterijen krijgie um zo uit de krat en ijs doen ze ok nie an. Bij de eerste mijmer je op de uitkaik; “lauwe pis”. De 2de met ondergaande zon is al beter. En een paar uur later proeft de 3e en laatste lekker koel. Als het echt uit de hand loopt (kroegen sluiten 22 uur, maar Welum was er ineens wir!) heb je als nr. 4 nog een kouwe kletser.

En wat doet de bevolking hier? T! Ongeveer 50×50 km2 staat vol met thee-struiken, 1 per m2, waar 1 miljoen mensen in werken. Eén pluk(ster)t 20 kg per dag. En dat voor € 100 per maand. Ga maar rekenen. Mr. Lipton zat hier 100 jaar geleden in zn zomerhuis -net als wij nu- over de velden te kijken. Laat die grap over bridgen met Earl (mr. Grey), Pik (mr. Wick) en Roy (mr. Bos) maar zitten.

DSCF5457
hier liggen de thee blaadjes te drogen

Je kan hier echt altijd van overal naar alles met de bus, maar momenteel reizen we via de beroemde Hill-spoorlijn. Het is prachtig, maar de 20 km/u halen we niet. OV kost 2 roepies (€0,01) per km. Via het hoogste stationnetje vh land (Pattipola, 1920 m) reizen vele (ok local) toeristen. Die willen dan allemaal nòg 300 meter hoger ploeteren door kou en mist naar 1 (of alle) van de 3 bergtoppen op 2200+ meter die er zijn. Wij zijn nu uitgestapt in Hatton, voor hier een grote stad. Je kan in elk dorp uitstappen, overal mooi, maar wij wilden wat reuring. En dat is hier, husseling en busseling town. En lekker “redelijk vlak” lopen in je tie-sjirtje. Na 1 nacht was ons guesthoussie dubbelgeboekt, dus overgeplaats naar beetje uphill met vjiew, priem.

Untitled by www.fretensonja.nl  on 500px.com

Ohja, ik had nog een zere enkel. Na 48 uur rust toch maar weer rustigaan 4 km gesjokt. Elke dag kmtje extra, dus heden de 12 km aangetikt. Toppie hier.

 

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Sil
    16 december 2018

    Mmmm… ik houd van thee

Reacties zijn gesloten.