2500 jaren (geschiedenis) in 2 weken

Nou, dat gaat nog niet meevallen. Wie verzint hier de plaatsnamen?! Roelalalaveen zou hier priem passen. We zijn beland in Ancient Sri Lanka, centraal-noordelijk-laagheuvelland. Al 2enhalf millenniûm geleden settelde men hier beschaving, vat dat maar ns ff samen. We houden ònze chronologische reisroute aan.

We belandden bij toeval in Mahiyanganaya, omdat ìk voor de verandering eens een hotelletje mocht boeken. Nou, tussen de localen is leuk, maar je kan ook overdrijven. De 5-persoonskamer naast d’onze kreeg een familie van 8 op bezoek, wil de bed-indeling nie weten. Herrie! Wisten wij veel dat daar een 2150 jaar oud meer (SoraboraWewa) met evenzooude waterstroomversnelling”bad” was (zie foto bovenaan), hetgeen daaglijks 3000 bezoekers trok. Poppenkast alom.
Hier in de buurt wonen nog de laatste Veddahs, het oorspronkelijke (mag ik dat nog zeggen?) soort van pigmee/papoea-achtig volk. SL was 30.000 jaar lekker helemaal alleen van hunnie.

DSCF5525
pad naar Sorabora wewa, Mahiyanganaya

Door naar Polonnaruwa. Daarvan wisten we dat het een “ouwe-meuk-hoogtepuntje” is. Hier heerstten de koningen anno 1000-1300 over het land. Maar dat de gehele stad door Openbare Werken op zn gat lag hadden ze dr nie bijvertelt. Iets teveel stof en die ruïnes bleken achteraf elders niet minder, dus deze kàn je overslaan. Al is een sluis (met -zwem-bad) van 1000 jaar oud natuurlijk best biezonder.

DSCF5529
Pollunaruwa

Voor 10.000 mensen per dag is Sigiriya-rock een hoogtepuntje. Des jare 500 vond een koning het leuk hier bovenop te wonen. Beetje gekkenwerk op deze keisteile rots. Hij hoefde het zelf natuurlijk niet te bouwen. Het volk hield het er 900 jaar uit waarna de top werd verlaten, tot een Brit t in 1900 weer ontdekte. Nu kan je voor € 25 in kolonne trappenklimmen.

De naastgelegen PidurangalaBerg is netzohoog en geeft voor een knakie een prachtig uitzicht (oa op voornoemde rots), dus die deed ik. Op 80 mtr hoog kwam ik langs een 15 m lange, gehavende gemetselwerkte boeddha, in een horizontale bergspleet.

DSCF5557
Sigiriya

Op naar Dambulla, naar de beroemde “caves”. Ut was gvd gewoon een horizontale spleet in een berg, waar ze allemaal boeddaatjes ingehakt en -beeldhouwd hadden, waarna een muur er voor gemetseld! Wel een indrukwekkend grote spleet en met die beelden zijn ze 2000 jaar her begonnen en still bizzy. Na afloop pik je de “grôtste gouwe boeda ter wereld” nog ff mee.

DSCF5578
Temple Caves, Dambulla

Ik vond het nòg leuker om later de (grôtste vh land) boerenmarkthallen door te lopen, een wirwar van (groente)boeren uit t hele land, 24/7 open en handel. Wat hier ’s ochtends verkocht wordt ligt een paar uur later op de markten in Colombo.

DSCF5597
groentegroothandelsmarkt Dambulla

Last stop in de oeroudheid; Anuradhapura. Hier kwamen een zooitje Indiase prinsen 2500 jaar geleden zich vestigen en het gebied ontwikkelen(veroveren?). En 1500 jaar de baas bleven, dus pracht en praal, pronk en poch bouwden. Nu vaak nog hooppie metselwerkpuin, maar ook impressive “oude troep”.We kunnen het niet laten/maken om (g)een dagtripje naar Mihintale te gaan maken. Hier werd 2250 jaar trug koning Tissa boedist. En daarna iedereen, dus ja tsja.

Nog even over al die meren. In het glooiend landschap werden dus al van oudsher dijkkies gebouwd, waardoor aan de ene kant wateropslag ontstond. Intussen zijn “hier” (op 100×100 km2) een paar DÚÍzend lakes gemaakt/ontstaan. Achter de dijken is polder met landbouw. Hebben wij dat hier soms afgekeken?! En, al is t veel rijst, àlles groeit hier priem. Door de afwisseling, kleinschaligheid en resterende wildernis ziet t er ook nogeens prachtig groen natuurlijk uit. Toppie hier.

 

Tags

Booking.com
 

3 Reacties

 1. Sil
  6 januari 2019

  Wow….ziet er gaaf uit!
  Markten…….ik houd van markten

 2. Els hogenboom
  7 januari 2019

  Weer een goed verhaal en prachtige foto’s, geniet er van.x

 3. Liesbeth
  17 januari 2019

  In mijn tijd reikten de trappen van de Sigirya-rock maar tot halverwege. Daarna moest je je aan stangen omhoog trekken. Als je viel was je dood. Best spannend vond ik toen! Ziet er gaaf uit allemaal, veel herkenning! Wij net terug uit Oman, ook mooi :-).

Reacties zijn gesloten.