5 jaar later, weer in Hanoi

Vertrek afgelopen maandag leidde ons via de trein, airport Brussel en ff shag kopen in Qatar, naar de Vietnamese capitol HaNoi op dinsdagmiddag, alwaar we 4 dagen acclimatiseerden.

Sommige leukjes hierover willen we toch nog 1x onderaan dachtbrengen, zie blogs van 31 okt en 4 nov 2014. Is dit dan allemaal nog waar? Grootdeels wel, al valt op;
Er zijn nog veel meer (aziatiese) toeristen, maar wel allemaal in “the old quarter”.
Erger is dat hierdoor de “bia hoi’s” verdwijnen. Deze terrasjes met/voor/vol localoos, die supergoedkoop (binnen 1 dag gebrouwen) tapbier (zo smaakt t ook) schenken zijn vervangen door toeristerrassen. Wij zouden onszelve niet zijn als we 1 km verderop toch niet een paar priem bia hoi’s vonden.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
bia hoi terras

Ook (sorrie, ook drankgerelateerd weetje) loopt dit land vol met biermeisjes, iets tussen serveerster, bierbijschenkster en reklamemeisje. Noem een merk en ze lopen er rond in van die -je kent ze nog wel- Bavariajurkjes. Heineken heeft hier begin 2018 enorm gezeik over gehad, zelfs onze GroenLinkse ASN-bank verkocht mn aandelen, en haalde de meisjes vd straat. Nu lopen de Heinekenmeisjes hier weer, maar in stoere trainingsoutfit!

STOEPEN. Die zijn hier gemiddeld best breed, pak ‘m beet vaak 2,5 m. De 1,5 m langs de weg is om brommers te parken en de winkels gebruiken 1 m om zooi uit te stallen. Of 1 m als keuken en 1,5 m eettafeltjes/-stoeltjes. De rest is om te lopen.’ s Avonds smokkelen velen een beetje en pikken nog metertje weg in. De politie rijd regelmatig voorbij, maar aan het begin vd straat appt iemand dit denk, want soms is alles ineens snel weg en voordat oom agent de hoek om is (hij kijk denk nie in zn spiegels) staat alles weer op straat. En dat 10x per avond, prutseners.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
uitzicht vanaf ons balkonnetje

Gister zijn we 300 km naar het noorden getrokken. In de vaart der volkeren is hier 5 jaar geleden een heuse 2×2-baans snelweg (yep, naar Sjina) voltooid. Je moet minimaal 60 km/u rijden, dus das op de rechterrijbaan. Iedereen die 80 kan rijd links en blijft daar ook. Dus met 100 kmh zigzag je daartussendoor. Sommige stukken zijn nog nie klaar. Daar zijn nog slechts 2 banen met een hele dikke dubbele doorgetrokken gele streep ertussen. Ik dacht wel te weten wat dat betekent, maar dat is hier heel anders. Het lijkt hier te betekenen; “gassen en inhalen en als er een tegenligger aankomt hopen dat de buitenste 2 remmen of/en een srukkie opzij gaan, zodat je als middelste ook past”.
De eerste 150 km was nog veel landbouw, rijst en mais, dan 1 stadje, en dan begon het oerwoud tot de bergen bij SaPa, maar hierover de volgende X.

 

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
bij gebrek aan ruimte hang je je kleding maar buiten

 

 

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Barbara
    20 oktober 2019

    Heerlijk weer om te lezen. X

Reacties zijn gesloten.