een maand “wonen” in hanoi

Toen we een aantal maanden geleden besloten dat de reis naar Vietnam zou gaan, leek het ons een leuk idee om een maand in Hanoi te verblijven. Toen direct op goed geluk een appartement met een balkonnetje geboekt wat er wel leuk uit zag, Helaas is Google street view nog steeds niet in Vietnam geweest, dus even van te voren in de buurt gluren zat er niet in. Hadden we een goeie keuze gemaakt…?

Ruim twee weken geleden zijn we gearriveerd. Ons appartement bevind zich in het buurtje Ngọc Hà in de wijk Ba Đình. Een wirwar van kleine (auto vrije maar heel drukke) straatjes, waar iedereen voor in zijn huiskamer een eettentje of winkeltje heeft. Verschillende kleine meertjes in de buurt, met rondom volop koffie, eet, en bia hoi tentjes. Een uitstekende keuze blijkt dus!

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
de “hoofdstraat” in ons buurtje

Om de hoek ligt de botanische tuin, en op 5 minuten lopen het museum en mausoleum van Uncle Ho. Vijf jaar geleden waren we te vroeg in Hanoi, toen was Uncle Ho voor onderhoud in Rusland (daar gaat hij jaarlijks een maand of twee heen). Nu hoorden we dat hij weer “thuis” in zijn mausoleum lag, dus moesten we toch maar eens gaan kijken. We kwamen in een enorm lange rij terecht, maar dit ging best snel. De cijfertjesspecialist (lees Fret) heeft uitgerekend dat er dagelijks 1 persoon per seconde langs Uncle Ho loopt (10800 mensen per dag). Als je niet perse kijkt naar het lichaam van Ho, maar kijkt naar de reacties van de Vietnamezen die er langs lopen, dan krijg je wel een idee wat deze man nog steeds betekend voor veel Vietnamezen.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Mausoleum van Ho Chi Minh

We waren nog maar net gesetteld in ons stulpje, of we werden door onze huisbazin al uitgenodigd voor een feestje twee dagen later. Samen met alle andere huurders, op haar familiefarm, 35 km van Hanoi. Bijna alle andere huurders zijn English teachers uit verschillende landen. Jonge mensen, native English speakers, die voor een aantal maanden (soms langer) hier werken om te sparen voor hun (verdere) reis. Heel veel eten (lees vooral vlees), heel veel drinken (warme bier met ijs of lokale rice wine), en een zooi muziekinstrumenten (lees vooral akoestische gitaren) hebben ons bezig gehouden van 10 in de ochtend tot 5 in de middag. Af en toe een iets te hoog hippie gehalte naar ons zin (door de “muzikanten”), maar verder best een leuke dag!

feestje op de familyfarm

Het aantal bia hoi’s hier in de buurt is enorm, en in tegenstelling tot in the old quarter zijn ze hier allemaal authentiek en goedkoop. Dus wij proberen elke dag een ander, en hebben na verloop van tijd onze paar favorieten. Uiteraard ontkomen we er af en toe niet aan om een borrelglaasje rice wine te accepteren en te proosten met de locals. Hebben ze iets “vreemds” te eten op tafel staan, kijk dan niet al te opzichtelijk, want voor je het weet krijg je iets aangeboden. Dit afslaan is natuurlijk niet beleefd, dus na de krekels van een paar weken geleden, waren het nu chim sẻ quay. Volgens google translate: gefrituurde mussen.

chim sẻ quay

Een paar dagen geleden hebben we nog mogen genieten van het We Are Louder Fest @Hanoi Rock City. Vijf bands; sludge metal, trash rockabilly, garage punk, local death metal, d-beat, crust, sludge (??) en wat voor labeltjes ze er zelf nog meer aan plakken. Voor ons was het gewoon een lekker avondje goeie teringherrie!

Wij vermaken ons nog wel hier de komende twee en een halve week!

.

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    1 december 2019

    Gezellig om in zo’n buurtje te wonen geniet van alles.

Reacties zijn gesloten.