-waarom- Hanoi blijft verbazen.d en te.gek

Als je een maand op 1 plek bent, heb je ook lekker de tijd om te dolen zonder doelen. En hier kan je die tijd priem gebruiken. Al loop je 10x “de straat uit, ff een rondje doen”, elke keer kom je vanzelf weer op andere plekjes uit. Of je verdwaald, of je loopt wederom een doodlopend steeg-/wijkje in.

Uiteraard worden er top10’s gemaakt met hoogtepunten, museums, buurtjes, tempels, parken, blabla. Maar bij toeval tegen nummer 69 aanlopen is ook leuk, mss wel leuker. En af en toe heb je pech, is alles lelijk en stinkt. Maar kijk ook maar eens goed naar onze footoos, wattur allmaal soms welniet gebeurt op 1 moment, je blijf je verbazen.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com

Gezellig of (te) druk; tis maar hoe je t bekijkt. Doe maar eens satellietbeeld op Hanoi. Trek een straal van 1 km rondom ons kamertje en er wonen 1 miljoen mensen. En toch zijn er ook nog wat parkies en meertjes met terrassies ertussen. En daarom is alles er. En dichtbij. Loop 100 meter op en neer en je kan al je boodschappen 3x doen, -brom-fiets laten maken, restauranteren en proosten, kinderopvang, wasserette, noem maar op.

Welzekert wordt je soms ff gek van de drukte, maar dat is best plaatselijk (en de max tussen 17 en 18 uur). Zelfs dat went, al zou t lekker zijn als er wat minder getoetert werd. (in het filmpje hieronder, van ons huis naar halverwege de kroeg, valt de drukte nog mee)

En toch ook; loop (of bus) 5 km en je waant je op t platteland. Banana-eiland middenin de rivier; inmiddels vervangen allerlei groenten vele bananen. Daaraanvast 5 km openbaar bloem- en plant-entuinsentrum. Voor “natuur” moet je natuur-lijk iets verder weg, maarja met pakkumbeet 30 km/1 uurtje bejje daar ook.

November was hier de ideale 27/19° C. In december begon de winter. Met op zich prima 23/15° wat hier ook het langjaargemiddelde is. Al gooide een chinees noordlyklaagdrukgebied een week lang de nacht naar 11°, oeff. Want je denkt dat 13° wel meevalt, maar binnen is t byna dezelfde temperatuur als buiten, dus om 10 uur onder de dekbed ;-/

Je kan wel denken dat al die “aziaten” op elkaar lijken, nou die “blanke westersen” dus ook. In de stad woonwerken er 75000 (big money woont in TayHo, vrijbuitende studentjes die engelse les geven in BaDinh) en daaglijks zijn r ook nog 25000 (in the OldQuarter) op vakansie, die vallen tog op tussen 8 miljoen Vietnammerts. Je hebt geen zak aan deze info, maar het valt mij op.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com

Van eind nov tot 11 dec waren de SEA-games. Vietnam won 300 medailles bij de 75 beoefende sporten. Veel werd op tv uitgezonden, tinteresseerde niemand ene fuk. Alleen voor voetbal veerde men in grote getale op. Het leek wel NL, alle terrassen vol! En “we” hebben in de finale met 3nul gewonnen.
Weet-je; in het 11tal zaten dr 6 die Nguyen heetten. Bij de reserves ok nog 2 en bij de dames 4 (ook goud trouwes!). Dus ik ff goegelen; 200 vd 800 vietnamese deelenmers heten zo. Op straat roep ik nu soms”hé Nguyen”, kyken dr 20 om.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com

Tenslotte “het waarom” Hanoi/Vietnam zo blijft verbazen; je moet het zelf uitvinden, want komputerinfo is karig. Streetview is er niet, dus ff de omgeving tsjekken kan niet op die manier. Akkomodatie en horeca heeft wel www-sites en feesboek, maar weet niet hoe t werkt. Als ze beiden hebben, staan er gerust 2 verschillende adressen genoemd en op bijbehorende kaartjes lokatiespelden die daarmee niet korresponderen. Mooiste voorbeeld blijft het muziekpodium “hidden club”, waarover iemand in een resensie schrijft; “fantastic name, couldn’t find it, missed the show”.

 

 

…..

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    14 december 2019

    Wouw wat een drukte niets voor mij als jullie maar genieten dat is het voornaamste.

Reacties zijn gesloten.