Cambodja, Paradijs in wording…?!? (deel 1)

Stoer mooi ruig ongerept uitgestrekt prairie oerwoud. We bereizen Cambodjaas oostkant, totvoor 5 jaar redelijk ontoegankelijk, nu is er een 500 km lange stofweg (of modderweg, afhankelijk van het seizoen) tot asfalt opgeplust. Daar ontstaat dan natuluk wel 10 km breed landbouw (dus afgebrand omgekapt oerwoud), maarja de volgende weg is 100 km vedderop, dusss. Het heerlijke grote nix, 5x oppervlak NL, netzoveel mensen. Er is nog wel 1 probleem, maar daarover in ons laatste Camdodja-blog, anders komen we in de bak of worden het land uitgezet!

DSCF0474
Banlung

Men is keihard bezig om vanuit de 3e, de 2e wereld in te komen. Streetview is uit 2013, nou niets is meer hetzelfde. Tussen hutten zijn huizen gekomen, rood baggerstof is stukken minder. Plantages met peper, rubber, bananen, cashews en cassave all around. Peper lykt nog wel geinig, maar alle andere is keihard en of smerig werk. Dat bedrijven mensen zo gek krijgen om voor een sgytloontje te komen, zodat “wij” unfairtrade zooi te kunnen kopen? En als ze zich fairtrade noemen, betalen ze 20% meer, nog steeds nix. In dit (en ons) tempo zijn ze over 40 jaar op gelijk met westers nivo.

DSCF0485
rubberbomen plantage

Ze zijn nog wel gek hier. De lokale munt is de Riel, maar je pint US$. Elke pin kost $5, ochja dan maar 500 tegelijk. Daar kan je ook overal mee betalen, maar als je bij een wisselkantoortje Riels gaat kopen, krijg je die ter waarde van $ 510! Nog steeds (zoek terug) kost een halve literflesje water 10 sent en een anderhalve liter 2 kwartjes. Of een pils van 0,3 ltr 45 sent en een 3 litertoren € 5. Was er 5 jaar geleden sporadies een leuke grote drinkterrastuin, nu velen die echter allemaal opgedeeld zijn in separate ho(e)kjes, stuk minder gezelli.

DSCF0510
olifant van brommer onderdelen, Sen Monorom

Wil je ff rustig naar de plee, kijkt er een dikke kikker onder in de pot je met grote ogen aan. Kon nog net Son en samen “whahaha” roepen, voordat ik flabbergasted doorspoelde. Sorrie van de geen foto. Was zeker op zoek naar eten, want een spin van 9 cm groot lag klaar na ontmoeting met mijn badslipper maat 9. Bang voor beestjes? Valt mee, maar sommigen . . .
Wel weer leuk was onze herkenning van het fuck-you keelgeluid. Reeds 2x hebben we dit omschreven (prijsvraag; wanneer?) als een vogel. Inmiddels zijn we erachter dat het een tokeh is (goegel die maar, leukert of luister hier ->).

Kort samengevat onze route; na de uitgestrekte hoogvlakten rondom Pleiku (druk Vietnam) doken we de laagvlakte bij BanLung (her&der dorps bebouwd Cambodia) in. Daarna door naar Senmonorom, het “Zwitserland van Cambodja” genoemd (want 700 m hoog en snagts koelt t af tot 18°!). Overdag doen we 30plussers. En dóór, naar Phnom Penh, volgend x meer.

Zijn we toch alweer op de helft!

 

 

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    18 januari 2020

    Mooi verslag en wat een prachtig geluid van de vogel.geniet van alles. X

Reacties zijn gesloten.