Cambodja, waar ga “je” heen . . .

Prima vakantieland. Onze derde X hier en op onze roete liggen 2 favorieten. Uiteraard Phnom Penh. Nice and sleazy hoofdstad. Op 1 km2 oude binnenstad herleven oude tijden, inclusief grandeur en hoeren. Blijf ronddolen, want je kunt toch niet verdwalen in de genummerde staten. De ellende van Pol hoef je maar 1x te zien, dus niet nu.
Toch wel opvallend hoeveel lowlife blanken er in de stad rondhangen, door (?!?) goedkope drank, makkelijk te verkrijgen dope, gekke ouwe hippies en doordat Thailand duurder wordt.

DSCF0512
Phnom Penh

Daarna Kampot, echt geinig oud-koloniaal frans aan een rivier. Al zijn de bamboehutjes hierlangs (sinds 2015) al opgepimpt tot resortjes. En nu maar hopen dat dat hierbij blijft, de Chinezen rukken aan de poorten en wapperen met geld. Een bouwplaats voor 2 torens van 150 mtr hoog/1000 kamers ligt klaar, pas nu komen de protesten op gang. Hoopluk nog op tijd. Wij zeggen; ga snel. Grappig; waar in PP de straten stoppen bij nr. 599, heten ze hier de 700-serie.

DSCF0527
around Kampot

Wij klagen uiteraart wel over (massa)toeristen, maar kan je zeggen dat we daar zelf ook aan meedoen? Een beetje altijd, zoals “wij” westerlingen al veel naar de klote geholpen hebben, waarom nu dan de aziaten -die ook op vakansie willen- dat niet gunnen. Mee eens, maar concentréér het dus en dat is in dit land in Sihanoukville, in 5 jaar kompleet naar de kloten, wel helaas, maar prima, t moe(s)t maar.

DSCF0551
een van de vele vervallen villa’s in Kep

Laatste stop in C’bodia; Kep, nieuw voor ons. Begin 20ste eeuw gesticht door de Fransen, met mooie villa’s en landhuizen, casino’s en nachtclubs; de “riviera” van Azië met de Franse (en internationale) jetset als publiek. In de jaren 60 waren het de Cambodjaanse rijken en overheidsfunctionarissen die de stad nog verder ontwikkelden. Toen kwam de burgeroorlog en de Khmer Rouge; alle villa’s en bungalows werden verlaten, je ziet er nog tientallen staan, volledig in verval en overwoekerd door het oerwoud. Tegenwoordig: badplaats voor “gewone” Cambodjanen, gezellig int wiekent met 10.000 op de stoep- en in plantsoenen piknikken langs 3 km zee/strand. Geniaal. Aan de voet van een nationalparkje-heuvel (waar we ook n bungloowtje hadden), dat ook nog eens prachtig is. Lijkt (wij vinden t eten) duur, maar een bordje krab voor €8!

DSCF0540
piknikken langs de weg aan het strand

 

Het volgende vind ìk een bere-interessant fenomeenverhaal (niet teveel sijfertjes zeg Son altyd!). Clou ervan is dat een meer elk jaar voor 98% leegstroomt! Middenin Phnom Penh zit de TonleSap-rivier aan de machtige Mekong vast. Die TSrivier is 100 km lang en loopt tot het TonleSap-meer. In de regentijd gaat er zóveel water door de Mekong dat een deel van dit water 170° de hoek om de TSrivier instroomt, naar het meer, wat 50x zogroot wordt. En we praten niet over een lullig meertje; op haar kleinst 100×25 km2! Echter wel slechts ca. 1 m diep. Na 3 maanden is het meer gegroeid tot 250×60 km2 en max. 12m diep! Als de regen stopt, draait de rivierstroming om en loopt het meer in 3 maanden weer voor 98% leeg. Effe in perspektief; dit is 15x t IJsselmeer (incl markermeer) dat dan elke 6 dagen, 3 mnd lang vol danwel leegstroomt! Of 10.000x de Braassem elk kwartier, 3 maanden lang! Dat is tevens 3 maanden vissen zonder hengel, gewoon rapen. En snel vanalles zaaien in die blub.

.

Tags

Booking.com