Cambodja, Paradijs in wording…?!? (deel 2)

Geweldig, hoe je hier ALLES op je kan laten inwerken, als je in ons tempo reist. Heen&weer geflitst tussen 1975 en 2009, tussen straat- en iets minder arm (en rijk). Met al onze Cambodjaverhalen kun je nu je eigen reis samenstellen. Kies alle 9 plaatsen uit “where to stay” (sla S’Ville over) en ga, snel! Neem €20 pppd mee.

Wij zijn het land weer veilig uit, dus nu de kritiek. Want valt er dan nix te klagen? Natuluk wel, wij zien; probleem-1-dictator (=regering/de partij/het leger)!
Nadat Pol dr een Potje van had gemaakt en hij (Hun Sen) net op tijd overgelopen was, kon ie zich de macht invechten. Met discutabele steun is ie al 40 jaar aan de macht. In 2018 leek de oppositie te kunnen winnen, dus die werden verboden, opgesloten en uitgezet. Toen won ie met 100% van de geldige stemmen. Dit vond de EU niet echt leuk, dus die praten al 2 jaar over sancties.

peper plantage

De partijtop zal daarvan best wel iets in Hun portemoney voelen, maar intussen zijn de boeren, arbeiders en inheemse bevolking zeer zwaar de dupe. We spraken een indigenous Khmer die tot behoorlijk ge-ontroerd was door onderdrukking en landjepik (oerwoudsloop). En alsie iets krities op facebook zette, werd ie door de overheid geintimideerd. Vooralsnog was dikke vinger zn reaxi.

Ingeklemd tussen de iets rijkere buren Vietnam en Thailand (met, hoe toevallig, ook een 1-partij-leger-“democratie”) met 10x zoveel inwoners, die het land graag leegmelken en zich niet zo druk maken om het regime. Zij kopen gewoon alle peper en rubber ver onder de marktprijs, thuis nieuw stempel erop en de wereld over.
En China koopt het land op en steunt t leger, zeker 20% van alles is intussen sjinees. Want zelfs de diktators van de US en China zijn t hier voor de verandering 1x eens; “mwâhh, Xi geen probleem”.

Wat doen al die 5000 ngo’s eigenlijk hier? Beetje schooltjes bouwen en de schrijnendste  gevallen helpen. Zeker niet met politiek bemoeien. Of ben ik nu te cynisch?! In 2023 zijn er weer verkiezingen.

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    12 februari 2020

    We klagen veel maar wat hebben we het goed in ons kleine landje.
    Veel plezier. xx

    :

Reacties zijn gesloten.