Hoogste tijd voor een Partij voor de Vitaminens!

Met verder in deze aflevering (152); Mekong Delta, slôten en bôten. Tropen zat. En HCMC en Corona. Eerst even de praktische zaken;

Na 1 vd achterlijkste grensovergangen ooit (de buschauffeur nam alle paspoorten in, liet ze uit en weer instempelen, beide douanes keken nergens naar) waren we met dus allemaal potentiele illegalen de grens over. Wel werd er nog met een thermometer naar ons voorhoofd gewezen ($1) en gezondverklaard**.
In HaTien gaf de landkaart een logische & leek ons leuke route via LongXuyen. Dat bleek weereens bij een provinsiegrens te liggen en bijna geen bus ging die grens over; raaarrrr land soms. Dus was een onlogisch ommetje nodig. Via CanTho, ri4stad nr. 3. Geen mooie steden, wel geweldige Delta.

DSCF0553
Long Xuyen, Mekong Delta

In die Mekong Delta voel je je meteen thuis. Draszompige moeraspolders, gelijk NLse rivier&kustdelta 50(0) jaar trug. En 4x zo groot. Ofwel; (voor Arnolds visual) 10.000x de Veense natte polder. Boordevol pramen met handel.   Je zou bijna denken, moet je daar niet gaan wonen?! Brengt ons naar (altijd maar weer) 1 probleem; het is hier jaarrond ca. 34/25°, wat toch wel 5 (Fr) à 9 (S) graads te warm is. We hebben dr nu 5 weken tropen opzitten (van PP-HCMC), tijd voor cooling down.   NB.; En of die MekongDelta nog lang bestaat? Er wordt minder slib aangevoerd, de zee stijgt, de bodem daalt, ochoch, 1 bonk ellende.

Onze week in HCMC, zit er bijna weer op. Weer een ander buurtje dan de vorige keren, schuin boven de vuilrecycling, recht boven een cocktailbar en nachtenlang karaoke van de buren om ons heen. Een spoorovergang met dag en nacht tringelende spoorbomen en tjokkende treinen maakt het plaatje kompleet ;-). (En om de hoek de beste kroeg van de hele stad ontdekt!)

DSCF0583
HCMC vanaf ons balkon

* Hoogste tijd voor een Partij voor de Vitaminens! Ik sprak laatst een meloen op de markt. Die was afgepeigert van de mishandelende reis. 1. Geplukt en op de handkar. 2. In de praam en later overgegooid naar boot en nogeens naar binnenvaartschip. 3. Op drijvende markt weer naar bootje en via een hobbolderkar weer in een vrachtwagen. 4. Dan weer in een pick-uppie en via rieten mand op de marktstal. Dus 10x opgegooid, gevangen en weer neergelegd; kápòt was’ie. De tros bananen knikt instemmend. De ananassen en kokosnoten doen er 1 scheppie bovenop; ons gooien ze met 2 tegelijk, wat de kans op vallen enorm vergroot; beurs waren ze!

DSCF0555

** Hoe zit t nou met die Corona’s? Nou, leuk dat u t vraagt. Tijdens de 2weekse “tet”vakantie bleek 1 persoon besmet en werd besloten alle scholen dicht te houden, intussen al 3 weken extra. Optie tot eind maart. Kinderen? Naar de opvang? Nee, natuluk niet, die ook dicht. En pretparken enzo ook. Dus mee naar je werk, of op straat. Hoe het afloopt met onze kaartjes voor de F1 op 5 april in Hanoi?!

.

Tags

Booking.com