Is het hier* nou ouderwets, kneuterig of authentique?!

Of de tijd vooruit, waar kleinschalig en retro weer hartstikke woke zijn? De ratrace lijkt niet zo keihard te gaan. Of valt dit allemaal zo op, omdat het meer op straat gebeurd, ipv in kantoor. Lekker hangen, lummelen, soosjalizen, koffiedrinken, lunsjen, net-werken. Want een afspraak is natuurlijk pas een afspraak als de afspraak er is! Hoe laat kom je? Rond luns! Das dus tussen 2 en 5 (ongeveer). Of de dag erna.

De boer en tuinder ploegt met os, ezel en paard een stukkie heuvelland, klooit wat in plastic huttenbouw kassen en plukt, hakt en zaagt de avocado en situsbomen met t handje. Met hulp van een kluppie afrikanen wordt een tuintje arepallen handmatig gerooid. De middeleeuws gemetselde waterlooppies kronkelen vanuit de bergen overal hun weg naar de akkers.DSCF0840Een zooitje supermarkten hebben op zich alles, maar op elke 300 inwonersters zit nog wel een buurtwinkeltje. Naast ons zit r 1 en elke dag komen er wel 10 leveransiertjes een paar doossies handel brengen. Een paar bakkers brengen overal wat brood, 3 grote groenteboeren verdelen het plaatselijke groen&fruit, dan de bierauto, het fris, enzovvoorts, etcetera.

Er zijn hier relatief 2x zoveel ambtenaren als in NL, maar die doen ook alles. Tientallen functionarios zijn de hele dag aan het vegen, snoeien en schoffelen. Straatje, riooltje, waterleiding, laat ze maar schuiven.  Welke dag vd week we de vuilnis ook buitenzetten, sanderenoggent issut weg.

In Spanje zijn, net als in NL ca 40 pliesiemensen en boa’s op elke 10000 mensen (das dus ca 100 voor K&B, ik zie ze nooit). Nerja is een dorp van nix, maar zowel de localo als nationalo policia hebben een kantoor met 6 autootjes, en alle 60 bijbehorende agentos de hille tijd op straat. Altijd vriendelijk knikken met je mondkappie op half 7 (ik ;-).

Contant geld wordt nog voor 80% van alle betalingen gebruikt. Al kan je intussen wel altijd een bonnetje krijgen en bijna overal -kontakloos- pinnen. En/maar er staan ook (ik overdrijf echt niet) 100 geldautomaten in t dorp, waar je vaak zowel geld kan pinnen als inleveren. Vraag me wel af of dat niet iets moderner kan.

DSCF0852Het verkeer stopt nog (ruim tevoren) voor een zebrapad. In de meeste bebouwde kom mag je trouwens maar 20 of 30 km/u en erbuiten moet je fietsers met 2 meter tussenruimte inhalen. Dat doet bijna iedereen ook. Al zie je niet veel fietsen hoor, alleen race- en cross-, met mammils en vrouwen in de alomtegenwoordige legging.

En zolang ik (van 11.30 tot 15.30 uur) in mn korte broek en tiesjurt kan buitenspelen, ben ik blij.

* ik kan natuurlijk niet voor heel (zuid-)Spanje spreken, laten we t op Nerja houden.

 

 

Tags

Booking.com