Van t padje af; Mompox en bijna Panama

Vooraf; er bleken soms fotoproblemen op het blog, die zijn opgelost, dus bekijk ze allemaal (nog eens terug).

HIERRR ga ik de onafhankelijkheid uitroepen, dacht Simon Bolivar in 1810 in Santa Cruz de Mompos, the middle of nix. Alle kanten op 300 km moeras. Of eigenlijk is het 1 grote delta, van 2 enorme rivieren die uit de 3-tandig-gesplitste Andes via de bergdalen hier samenkomen. Mooie zin, om te begrijpen moet je mss ff goegelmepsen.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Aan de rivier Brazo de Mompos

De 750 km die we erheen busten en via een andere kant eruit, waren (af&toe hell, maar) prachtig en onderweg eigenlijk “alle” landschappen gezien; bos, prairie, heuvels, enzocetera en soms een verdwaalde megabananenplantage.

Dorpies zijn ontstaan door op elke plag een hutje te bouwen. Int moeras zit je dan al snel in de dunne sjit. Wat ze nu (heel slim) aan het doen zijn; je graaft alle weggetjes 30 cm uit. Die stromen dan wel vaak over\vol, maar huizen en stoepen blijven droog.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Mompox

Maar die hitte\zon, pfftt. In de schaduw zou wel gaan maar die is zo klein. Je stapt hier letterlijk over je schaduw heen. Als je denkt aan leuk een hutje zonder airco; DOE HET NIET . En heb je airco en de stroom valt uit, ben je ook de pineut. Alle zonnepanelen hier, zou een goed axipunt zijn. (>3500 uur zon per jaar, in NL maks de helluf).

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
IJsverkoper in Mompox

Off the beaten path, noemen reizigers graag hun “interessante” belevenissen naar uithoeken waar bijna niemand komt. Wij doen daar ook een beetje aan mee, haha. Alleen hoef je er eiglijk nooit stoer over te doen, want meest ben je gek om t te doen, ALS je níét bulkt van tijd. Het kost nl meest 1 dag om te komen, 1-tje op je ingewanden weer op hun plek te duwen, dagje verbazen, weer bijkomen, dan nog genieten en weer eruit. Ben je toch een week verder\kwijt.

Maar dit X is t wel echt bizar. Lees ook dit verslag van de journalist Joost de Vries.
Lang verhaal kort; iedereen die naar de VS wil, maar geen visum voor Noord of Midden Amerika krijgt (Caribiërs, Aziaten, Afrikanen en ZuidAmerikanen), kan wel naar een paar (anti-imperialistiese) Zuid Amerikaanse landen vliegen. Dan via Colombia naar Panama, maar hier mist een stukkie infrastruktuur, de zogenoemde Darién gap, waardoor elke dag 500 mensen aan een survivaltocht door de jungle beginnen. En dan omschrijf ik t erg romanties, mss wel 10% haalt t niet.

Laatste tussenstop is Necocli. Van hier kun je overvaren naar in de richting van Panama en door naar Amerika. Omdat t niet zo simpel is als het klinkt, is dit dorp 1 grote open Dekatlon outdoor troepwinkel; tenten, laarzen (antislangenbeet!), allerlei waterkleding, hier slaat iedereen alles in om hun vluchtroete te overleven. En op t strand lijkt t een slechte versie van een festivalkemping na afloop door noodweer; hele families overleven in\met alles wat je nog (wel) hebt.

Er lopen wat ngo-mensen rond, er is een nood-medies-hulpstalletje, maar de 2 tonnen voor 2000 liter drinkwater langs de boelevaar krijgen ze niet gevuld. Wij spraken een Chinees die (vuur in de ogen) het “moordenaars- en indoktrinator-regime” ontvlucht heeft, maar ook (tranen in ogen) vertelde pas een week na zn vlucht de familie op de hoogte gebeld te hebben.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Vluchtelingen op het strand van Necoclí

We stapten met 90 v\m\x in een bootje. Na 50km in 1 uurtje (=keihard!) via de “kartelroute” stapten er 80 “gelukzoekers” uit. Met 10 “anderen” gingen we door naar Capurgana (dit -b-lijkt trouwes t begin vd Sjinese vlucht). Hier is t zo afgelegen, dat we naast toeristenbelasting ook een verplichte verzekering tegen helisjopterevakuaties moesten betalen (don’t use it please).

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Capurganá

Capurgana is zich al een aantal jaren aant ontwikkelen tot eco-toeristenplekje. Leuk en schattig met strandjes, vissers en jungle-tochtjes. Na een uurtje lopen heerlijk doorweekt totop de naad. En ondanks dat enkele toerguides zich vast wel tot smokkelaar (moeten) hebben omgeschoold nog heel gemoedelijk. Wij rieleksen in een mini-bunglowpark (6 stuks, 2 in aanbouw).

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Capurganá

Altijd nog een weetje; de overeenkomst tussen kameleon\leguaan en pelikaan\zeearend is dat ze van dichtbij heel moeilijk op de foto te krijgen zijn. We gaan bijna de tropen uit, de bergen in. Tot daar.

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    3 december 2023

    Prachtig verhaal en mooie foto’s, veel plezier.

Reacties zijn gesloten.