Medellin – 1gevaar! – je wilt er niet meer weg

Na 3 weken Medellin is er verdomd weinig negatiefs te melden. Het is hier altijd feest, zeker in t wiekent dat van woe- tot èn mèt zondag duurt. Het is altijd mooi weer, de stad vd eeuwige lente noemen ze t zelf. Velen zullen denken; eeuwige zomer, want anderhalve kilometer boven de zee; jaarrond is t hier 26\18° (was 50 jr trug nog 2 grd minder!, maar dat kan best vnl. door verstening\ontgroening vd berghellingen komen).

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Uitzicht over een deel van Medellin

In deze Aburrá vallei is een stukkie van 10×2 km2 van\langs de Medellin(rivier) plat. Dit was voor de eerste half miljoen mensen\tot 1975 perfekt. Toen brak her&der de pleuris uit. Over Pablo eS hebben we het dan niet eens. En kwam iedereen naar de stad, alwaar favela’s, armoe en drugs ontsproten. Vanaf 2005 is alles weer redelijk onder kontrole, maar intussen met 4 mljn mensen op 10×20 km2.

Dit is best nog verbazingwekkend ruim opgezet wonen. Vergelijk gerust met NLse steden. Wel wonen er 3x zoveel mensen per huis(je)! Lanen, tuintjes waarin alles groeit wat tuis in de kamerplantensexi (en groter, èn moojer) hoort. Langs de zijriviertjes; parken met giganties tropies groen.

Metros, trams en kabelbanen (300 m omhoog de hellingwijken in) maken alles behoorlijk goed en snel bereikbaar. Voor 3 kwartjes kan je uuuren OV-en, overstap is gratis, top. En op zondag is (over 15 km lang) de halve snelweg autovry, is iedereen daar aan t fietsen, skieleren en zo.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Kabelbaan naar de wijk Santa Domingo in Medellin

Wij zijn hier 3 weken in 3 verschillende wijken/agglomeraties, voor de volledigheid; Poblado, Itagui en Envigado. Vandaaruit ontdekken we. 2 Dingen die je “moet” (vermelden);

Het Botero park(plein) is zeker geinig, grote bronzen dikkemensenbeelden van de wereldberoemde kunstenaar. Als Sonja fotoos maakt, word ik aan alle kanten versiert, door allerlei pluimage dames, blijkt niet gratis.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Prostituees bij een beeld van Botero

 

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Botero plein

1 Ontploft beeld herinnert a\d farc, 1995, dynamiet, 29 doden en ruim 200 gewonden. Botero wilde niet dat het beschadigde beeld werd weggehaald, en heeft er een replica naast gezet. Het naastgelegen krioelende marqt\sentrum\wijkkie\pleintjes is een uurtje leuk, dan wordt je wel een beetje overprikkeld.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Vrijheidsvogel van Botero

 

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Druk marktstraatje in El Centro

Comuna 13 was ooit de gevaarlijkste wijk, na veel overheidsinspanning opgepimpt en voor toeristen een uitje\bewoners een boterham. Alleen is dit wat uit de hand gelopen, het is 1 grote poppenkast geworden, jammer. Want het is wel een gave favela, met vele uitzichten.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Comuna 13

 

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Uitzicht vanuit comuna 13

Er lopen in Medellin trouwens 1000-en levende parkeerautomaten. Om het kruispunt staat iemand 4 straten in te kijken en noteert voertuigen en tijden. Bij terugkomst ff melden en betalen, topbaan.

So wie zo verbaasden we ons in het land over de mega biodiversiteit. We zien vele rare beesten\planten. Maar er is 1 soort\ras hier in de stad dat geweldig mooi gemengd is; de mens. Alle kleuren donker-bruin-wit, dikdun, kortlang. Tuluk zit er soms een minder goeje kruising tussen, maar over t algemeen; mooi.

Oké, tis\lijkt altijd herrie, want àls je al glas in de kozijnen hebt is alles zeeeer gehorig. Maar waaróm maken partybussen, staalslijpers, openluchtdiskoos en kinderen zo’n herrie? En veel wegen zíj́n steil (pufferdepuf), maar om daarmee nou de stad af te kraken. . .

 

Jeetje, dat was 2023 alweer.

 

 

Tags

Booking.com