3-dimensionaal reizen, top?!

We zakken steeds zuidelijker de Andes in, alwaar t sterruft van die “leuke autentieke” dorpjes. We hebben er 3 -en 1 stad- in de afgelopen 2 weken aangedaan. Als je haast hebt kan je dezelfde roete in 2 dgn doen. Of 4 kompleet andere plaatsjes. Alles is ook een uitstapje (waard) voor de lokaloos, waardoor -zeker- in wiekenden alles druk is\uitpuilt.
Het is leuk om rancheras en -os op hun paard in de kroeg te zien, maar int wiekent is t in mijn ogen meteen dierenmisbruik als iedereen maar op zo’n kwijlende knol gaat.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Met je paard op café, Jericó

Diverse dorpen hebben 1 goede weg erheen en wat oude bergweggetjes voor als je pèrsé die kant op moet. Nou dat hebben we geweten. Door een lang wiekent (daarover strax meer) waren alle bussen vol. Dus wij konden niet lekker 100 km omrijden via de goede weg, maar moesten met de open buurtbus (4WD-truk) de kortste (zand)weg naar onze volgende bestemming. Een soort van alle kermisattraxies en 8baan gekombineerd. Voor maar € 5. Over die 40 km deden we 3,5 uur en ik kon mn nieren en lurven proeven.

Chiva, lokaal transport over onverharde weggetjes

Even int kort onze stops;
1. Jericó, spreek J uit als H, heerlijke rust en rielex, in de hangmat de vallei bestuderen. Topdorp om leren tassies, riemen en hoeden te kopen die de cowgrls en -boys zelf ook dragen. Verder hebben alle (40-45) katoliese stromingen er een kerk of klooster v\m, dus eigluk nix te zoeken, haha!

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Leer mannetje in Jericó

2. Jardín, idem j=h. Iets te drukke toerismiese kermisattraxi.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Dorpsplein in Jardín

3. Pereira, stad waar een toerist nix te zoeken heeft, zei men, alleen zaken. Nou, wij vonden het beregezelli en vonden een muy economico bar -cerveza 65 sent-, waar we van goeie vriendinnen Lilya en Laura teveel moesten drinken.
Het blijkt dat we ineens in t hart vd koffieregio zitten. Nou, xi best wel veel koffie, maar als je er zo over opschept, valt t me toch wat tegen.

Tot slot 4. Salento. Hier liggen werkelijk geen 5 tegels naast elkaar horizontaal, een heel gek scheef stukkie top of the hill om n dorp te bouwen. Verplichte trip is naar de Cocora vallei, 20km oostelijker en de eeuwige sneeuw op 5km hoog in aanzicht. De hike van 5 uur en 500 meter uphill lieten we aan ons voorbijgaan, maar de shortcut van 1 uurtje was pr8ig.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Cocora vallei
Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
Salento

Ohja, die lange wiekenden. De Clombianen hebben 15 feestdagen en als er 1 int wiekent valt (dat zijn er 10!), krijgen ze ook maandag vrij. Dus 11x (want er valt er ook altijd wel 1 op maandag ;-), een lang wiekent (weg).

Wij feesten lekker mee . . . .

Update, fresh from the press. Gisterochtend om 06.26 werden we wakkergeschud doordat ons hotelletje 30 sekonden lang tot 10 sentimeter heen en weer bewoog. Bleek een aardbeving 50 km vedderrop van 5,6 op de Richterschaal. Bij ons ongeveer kracht 4, interessante ervaring.

Shop via deze link als je een van onze foto’s aan je muur wilt.

 

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Barbara
    21 januari 2024

    Kunnen jullie ook van je lijstje afvinken!! X

Reacties zijn gesloten.