Zuid-Thailand (zuid) #conflictgebied?!?

Er geldt hier (de 4 zuidelijkste provincies) een negatief reisadvies van BuZa. Dat hebben we maar even met een kilo-korreltje zout genomen. Deze regel had ik al getiept, voordat ik wist dat Ha-Ha-Halbe t hier persoonlijk gecontroleerd had. Nu weten we dus dat het ernstig/waar is?! Strax meer hier about over.

Na onze landing in BKK wilden we zsm naar t Zuije. We konden kiezen tussen een 17uurse trein e/o busreis voor € 18  OF  (kleine 2 uur) vliegen voor € 22. We hebben n x de duurste optie gekozen. Zelfs onze stoelen geupgrade naar meer beenruimte (voor € 1,55  😉   (geinige NOOT vd redaxi; In een vliegtuig vol thaaien “richting zee” werd het zwemvest gedemonstreert, waarna wel 10x gezegd werd dat het NIET de bedoeling was om die zwemvesten mee te nemen bij het uitstappen, maar dat die IN het vliegtuig hoorden!) Na landing tochnogwel 2 uurtjes bussen, waar halfway de trip door de sjoof een collectemandje naar achteren werd doorgegeven, waar iedereen geacht werd de benodigde 34 Bath in te doneren.

Alles is nieuw voor ons in dees regio. Bijnaniet geweest nog (controleer dit!). Zuid Thailand is een “slurf” van 1000×100 km2. We gaan op de een of andere manier naar het noorden, mogelijk via strand- of eiland(en), nog ff studeren. We doen n strakke 33/23°C met zeewindjes.

Untitled by www.fretensonja.nl on 500px.com
view over Songkhla

Onze eerste haltes waren Songkhla en Satun. De eerste een grote stad (in “verboden” gebied), maar als je, zoals wij, in het uiterste schiereilandje verbleef, een hartstikke geinigleuk durruppie. Het tweede, dwars over naar/aan de westkust, een “grensplaatsje aan zee”, waar niemand meer de grens oversteekt en gaat varen. We zitten in een “thai-stijl”-resortje met ook een groep thaise 40-45ers. ‘sOchtends om 8 uur gaan de rijstkoker aan en de wok op t vuur en de (3) vrouwen koken, om 9 uur de eerste blikken bier open en 10 uur de hongthong-wiskiefles, vnl. voor de (8) mannen. Mooi zooitje.
Voor beide plekken geldt; ze willen best toeristen, maar dr komen dr niet veel. Wel Maleisiers (gesjarzeerd; gokken, naar de hoeren en drank kopen). De bevolking is ook half maleizies. En onwijs vriendelijk. Ook de “echt verboden” nog zuidelijkerste provincies schijnen mooi te zijn en willen wel, maar “el governement” investeert er geen gulden in.

Intussen zitten we ff n daggie in Trang. Omdat we geen 6 uur wilden bussen, zijn we halverwege uitgestapt. Morgen verder de rest (treinen), want hier kennen we/jullie t al, toch? Zie blogs van 11 en 20 mrt 2014!

DSCF4984 by www.fretensonja.nl on 500px.com
street art in Songkhla

Dan kan ik er toch niet onderuit om het konflikt ff uit te duiden! Voor zover ik/iemand het begrijp. Het gaat allemaal om n stukkie van ca. 100×100 km2. Nadat elk europees land het al had bezet (ja, ook wij, bruten) was het tijden zelfstandig, al was men blij met steun van de sultan van Qatar. En men is hier meer verwant met maleisie/moslims dan met thailand/boedisten. Rond 1900 annexeerde Th-land t gebied., toen woonden dr nog geen half miljoen mensen. Tot 1980 vond bijna iedereen t wel prima, het gebied was redelijk autonoom. Toen zei Ge Ner Aali; “afgelopen daarmee, naar mij luisteren”.
Intussen wonen er 2 miljoen mensen in de regio (80% is vd islam) en ongeveer 20.000 daarvan willen een eigen staat (wie deze “moslim-seperatisten” zijn weet niemand, verzoek tot overleg blijft onbeantwoord). Vlgs mij heeft t ampert meer iets met geloof te maken. Die plegen wekelijks bomaanslagen en er vallen ca. 400 doden per jaar. (rotte NOOT vd redaxi; in het verkeer vallen hier 400 doden PER WEEK!) Wat die overige 2 miljoen mensen vinden?! Geen idee, weet niemand. Tenminste, aan ons gaan ze t nie vertellen.
Het leger heeft hier 150.000 (!) militairen tegenoveringezet. Het kan zomaar dat je mobiele telefoon (daar gaan bommen door af) t ff niet doet, dan ga je naar een telefoonwinkel met je paspoort, die belt het leger en normaliter doet ie t binnen n uur weer. Van (minimaal) 1 miljoen mensen is al hun dna afgenomen. Vrij naar Hans Teeuwen “ze hebben t altyd wel over die moslims, maar die boedisten zyn ook geen lievertjes hoor!”.
Ik weet niet of t r iets mee te maken heeft, maar “net boven” deze regio is een mega-kanaal gepland. Een oost-westverbinding, 100 km dwarsdoor, die het gebied totaal afsnijdt van het land, want bruggen zijn (nog) niet gepland??

Tags

Booking.com
 

Een reactie

  1. Els Hogenboom
    17 februari 2018

    Moeilijk maar interesssnt verhaal.xx

Reacties zijn gesloten.